Кабмін визначився з новим головою ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін визначився з новим головою ФДМ

332
Вчора Кабінет міністрів вніс до парламенту подання про призначення головою Фонду держмайна народного депутата від БЮТ Андрія Портнова.
Будучи членом комісії Верховної ради V скликання з питань приватизації, він неодноразово виступав за перехід на відкриті приватизаційні конкурси. На думку експертів, основні труднощі, з якими може зыштовхнутися новий глава ФДМ, - виконання плану приватизації 2008 року.
Про внесення прем'єр-міністром Юліэю Тимошенко до Верховної ради подання про призначення главою Фонду держмайна (ФДМ) Андрія Портнова вчора журналістам повідомив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. За словами першого заступника голови комісії парламенту з питань приватизації Олександра Бонда (НУ-НС), ця кандидатура була погоджена у фракції і він не сумнівається, що вона буде підтримана в Раді.
Сам Портнов вчора відмовився обговорювати висування своєї кандидатури, пообіцявши дати коментарі відразу після призначення.
Посада глави ФДМ виділялася Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) за коаліційною згодою між БЮТ і "Наша Україн-Народна самооборона" (НУ-НС). Як повідомив член комісії Верховної ради з питань приватизації Андрій Шкіль (БЮТ), крім Портнова, фракція обговорювала й інші кандидатури, однак які саме, він назвати відмовився. "Андрій Портнов був обраний за компетентність. Головне завдання, яке фракція ставить перед ФДМ, - зробити приватизацію прозорої та прибутковою для держави", - заявив Шкіль.
За словами нинішнього голови ФДМ Валентини Семенюк, її не довели до відома про кадрові ротації у фонді. "З огляду на те, що Андрій Портнов представник фракції БЮТ, а Кабмін також очолюється БЮТ, я вважаю це політичною розправою", - заявила вона.
Представники БЮТ вчора розповіли, що підставою для зміни нинішнього глави ФДМ стануть порушення, допущені в процесі приватизації. "На цьому тижні Рада розгляне питання про звільнення Валентини Семенюк, а відразу після цього комісія ВР із питань приватизації і нове керівництво ФДМ проведуть перевірку діяльності Фонду за останній рік", - заявив народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ). За його словами, депутати коаліції вже звернулися до Генпрокуратури із проханням розслідувати діяльність ФДМ за останній рік.
Екс-глава апарата Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Михайло Непран вважає, що призначення Андрія Портнова главою ФДМ пожвавить діяльність цього досить консервативного відомства: "Сподіваюся, він підсилить захист корпоративних прав держави - це те, чим категорично не хотіла займатися Валентина Семенюк". Раніше, будучи членом комісії Верховної ради V скликання з питань приватизації, Андрій Портнов неодноразово заявляв про необхідність відмовитися від додаткових умов при проведенні приватизаційних конкурсів. А після приватизації "Луганськтепловозу" навіть запропонував на законодавчому рівні зобов'язати ФДМ продавати об'єкти тільки на відкритих аукціонах.
У той же час директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко відзначає, що основні труднощі, з якої зіштовхнеться Андрій Портнов - виконання плану приватизації 2008 року. У держбюджеті на цей рік надходження від приватизації передбачені в розмірі 8,6 млрд грн. Ще 12 млрд грн планується виручити для компенсації внесків Ощадбанку СРСР.
Особиста справа Андрій Портнов
Народився в 1973 році в Луганську.
Одержав юридичну освіту в Східноукраїнському державному університеті (Луганськ).
Кар'єру почав в 1993 році юрисконсультом луганської компанії "Юрліт Лтд", в 1996-м очолив фірму "Укрінформправо".
З 1997 року працював у ДКЦПФР. В 2002 році заснували юрфірму "Портнов і партнери".
В 2006 і 2007 роках обирався народним депутатом від БЮТ.
Нині - член комітету ВР із питань правосуддя.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас