Аналітики: Інвестори можуть зіграти цього року на різниці цін на газ на ICE і Nymex — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інвестори можуть зіграти цього року на різниці цін на газ на ICE і Nymex

Фондовий ринок
104
Найцікавішим вкладенням грошей у газ цього року може стати використання різниці між цінами на ICE у Лондоні, де вони піднялися до максимального рівня майже за два роки, і дуже низькими цінами на NYMEX у Нью-Йорку, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на думку аналітиків.
Інвесторам варто продавати газ у Лондоні та купувати літні контракти в Нью-Йорку, де ціни зараз найнижчі у світі, говориться в доповіді аналітиків Goldman Sachs Group від 11 січня. Ця можливість приваблива тим більше, що вартість газу в Лондоні може впасти на 50% - до $4,88 за мільйон британських теплових одиниць (BTU, British thermal units) - у зв'язку зі збільшенням імпорту та уповільненням зростання попиту, вважає аналітик ING Wholesale Banking Джейсон Кенні.
"До кінця цього місяця ціни почнуть знижуватися", - вважає керуючий директор консалтингової фірми Eras Джон Фей. Він очікує 50%-е падіння цін на газ у Великобританії, схоже на торішнє.
Продаючи газ у Лондоні і купуючи його в Нью-Йорку, інвестори спекулюють на змінах у цінах двох контрактів. Червневі ф'ючерси на газ на ICE на термін виконання ніколи не коштували вище від аналогічних контрактів на NYMEX у Нью-Йорку, за даними Bloomberg. Тоді як зараз британські контракти коштують дорожче від аналогічних американських на $1,45 за мільйон BTU.
З кінцем зими попит на газ спаде. Споживання газу минулого літа у Великобританії склало 169 млн кубометрів на добу, що на 61% менше від зимового піку, за даними National Grid.
Із червня ціни на газ у Британії зросли більш ніж у два рази через більш низькі, ніж очікувалося, поставки з Норвегії. За розрахунками британського регулятора, трубопроводом Langeled повинно було надходити по 50 млн кубометрів на добу. Однак через проблеми на родовищі Ormen Lange обсяг склав у середньому 40 млн кубометрів.
З наближенням літа Британія буде одержувати більше газу з Норвегії, в Уельсі закінчується будівництво двох терміналів прийому ЗПГ. Тим часом, поставки ЗПГ у США скорочуються, тому що азіатські і європейські клієнти платять більш високу ціну. Імпорт ЗПГ у США в грудні склав 0,9 трлн кубічних футів на добу, що на 47% менше від показника за грудень попереднього року, відзначає аналітик Tudor, Pickering, Holt & Co.
ExxonMobil і BG Group планують запустити два термінали з прийому зрідженого природного газу, що дозволить збільшити поставки на британський ринок на 15% під кінець року.
Зниження цін у Лондоні скоротить витрати споживачів і у той же час приведе до падіння прибутку виробників, у тому числі, BP, ExxonMobil і Royal Dutch Shell. На поставки на британський ринок, що є орієнтиром для Європи, припадає до третини газу, що добуває Exxon Mobil. Для Shell цей показник становить 30%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас