"Нафтогаз" ініціює розірвання договорів на транзит газу між "Укргаз-Енерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" ініціює розірвання договорів на транзит газу між "Укргаз-Енерго

Енергетика
167
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" ініціює розірвання договорів із послуг на транзит природного газу між спільним підприємством "Укргаз-Енерго", оператором газотранспортної системи компанією "Укртрансгаз" і газопостачальними компаніями (облгазами).
Про це Українські Новини дізналися від інформованого джерела.
За його інформацією, виконуючий обов'язки заступника голови правління "Нафтогазу України" Ігор Діденко доручив провести роботу з розриву договорів на транспортування газу між "Укртрансгазом" і газопостачальними компаніями з одного боку, і "Укргаз-Енерго" з іншої, виходячи з постанови Кабінету Міністрів №1729, яка визначає порядок забезпечення споживачів України природним газом.
Він також додав, що 11 січня на селекторній нараді в "Нафтогазі України" було озвучене вимогу, не виконувати договори з СП і стягувати плату безпосередньо зі споживачів.
Співрозмовник агентства зазначив, що представники облгазів й "Укртрансгазу" не підтримали цю ініціативу.
"Більшість компаній посилаються на умови ліцензій НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики), згідно з якими вони не мають права укладати договори з газу. Крім того, вони побоюються погіршення фінансового стану", - сказав він.
У прес-службі "Укргаз-Енерго" повідомили, що вимог про розірвання договорів на транспортування газу компанія не отримувала, а розірвання контрактів в однобічному порядку заборонено законодавством.
"На початку 2007 року ми уклали 5-річні контракти з усіма компаніями, які транспортують і розподіляють газ по території України. На сьогодні вони повністю виконуються сторонами, ми безперебійно постачаємо газ до засуву споживача, як і передбачено ліцензійними умовами НКРЕ", - сказав керівник прес-служби "Укргаз-Енерго" Віталій Кисіль.
На думку голови юридичної компанії "Валерій Сафронов і партнери", Валерія Сафронова, якщо метою документа була спроба усунути СП із ринку, то із правової точки зору вона неспроможна.
Він повідомляє, що згідно із ліцензійними умовами, ліцензіати, а в цьому випадку це "Укртрансгаз", не мають права укладати договори транспортування газу зі споживачами.
По-друге, на думку юриста, у самій постанові Кабміну №1729 зазначено, що договори зі споживачами транспортні організації можуть укладати лише в тому випадку, коли ресурс газу не належить "Нафтогазу України" або заснованим ним компаніям, у тому числі "Укргаз-Енерго".
Зі слів експерта Центру енергетичних досліджень В'ячеслава Бутка, останні ініціативи Кабміну спрямовано на витиснення з газового ринку структур з російським капіталом.
"Поява різних договорів для споживача (один - на поставку, іншої - на транзит) у практичній площині відкриває можливості для використання бартерних і залікових схем", - сказав він.
Бутко висловив сумнів, що адміністративні методи допоможуть нинішньому уряду позбутися від російського впливу на внутрішньому ринку.
Як повідомляло агентство, 8 січня НКРЕ відновила обмеження обсягів поставок газу "Укргаз-Енерго" на рівні 5,04 млрд. куб. м/рік.
"Укргаз-Енерго" уважає незаконним це рішення, а НКРЕ пояснює його рішенням суду.
Закрите акціонерне товариство "Укргаз-Енерго" - ексклюзивний постачальник газу для українських споживачів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас