Віктор Ющенко перепідпорядковує собі кордон, фінанси та спецзв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко перепідпорядковує собі кордон, фінанси та спецзв'язок

Казна та Політика
339
Віктор Ющенко повертає собі повноваження і контроль над владою, втрачені в результаті Конституційної реформи 2004 року та наступного протистояння з урядом. Прийнята Президентом лінія поведінки може спровокувати Прем'єр-міністра України пуститися в "самостійне плавання" під час президентської виборчої кампанії 2009 року.
Президент України запропонував Верховній Раді позбавити Прикордонну службу, Службу спецзв'язку та захисту інформації, а також Національну комісію регулювання електроенергетики та зв'язку, Державну комісію регулювання ринків фінансових послуг статусу центральних органів виконавчої влади. Натомість ці органи одержать статус "органів державного регулювання".
Справа в тому, що в нинішньому статусі всі перераховані вище служби та комісії опосередковано підпорядковані Кабінету Міністрів. Зміна їхнього статусу приведе до перепідпорядкування їх Президентові України. У документі сказано, що прийняття закону забезпечить "формування регулювальних органів на професійній основі, незалежність у прийнятті рішень".
Таким чином, Президент України продовжує прийняту ним раніше лінію поведінки, спрямовану на повернення своїх повноважень, втрачених під час Конституційної реформи 2004 року і наступних протистоянь із урядом. Цьому процесу повинна послужити низка законопроектів, запропонованих В.Ющенком Верховній Раді України, у т.ч. нова редакція Закону про Кабінет Міністрів, про що раніше вже писав УБП.
Але прийнята Президентом лінія поведінки може спровокувати Юлію Тимошенко, Прем'єр-міністра України, на самостійну участь у президентській кампанії 2009 року. Навряд чи Тимошенко вдасться встояти перед спокусою стати Президентом із уже розширеними повноваженнями.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас