Виробничий ексцес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробничий ексцес

Казна та Політика
643
В 2007 році Держкомстат зафіксував рекордно високе за останні три роки збільшення обсягів промислового виробництва - на 10,2%, незважаючи на гальмування розвитку промисловості в останні місяці минулого року. Експерти побоюються, що в 2008 році темпи зростання промисловості скоротяться до 6-9% і будуть залежати від поставок продукції машинобудування в Росію.
У п'ятницю Держкомстат повідомив, що за підсумками 2007 року збільшення обсягів промислового виробництва склало 10,2%. Таке значення показника стало не тільки найвищим в Україні за останні три роки, але і перевищило прогноз уряду Віктора Януковича - 8% зростання.
Основним локомотивом промислового розвитку виявилися машинобудування (зростання на 28,6%) і виробництво неметалургійної мінеральної продукції, зокрема будматеріалів (на 16,9%). Темпи зростання інших ключових галузей - металургії і харчової промисловості - виявилися нижчими від середнього - 8,3% і 10% відповідно. "Показники 2007 року багато в чому були забезпечені різким зростанням машинобудування завдяки завоюванню ринку країн СНД", - упевнений аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк.
Експерт центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук пояснює низькі показники металургії завершенням циклу зростання в галузі. "Металургія показувала високе зростання (в 2006 році - на 8,9%) на тлі збільшення цін на її продукцію. Однак зараз потужності завантажені, ціни стабілізувалися, тому і темпи сповільнилися", - відзначає він. Низьке зростання харчової промисловості аналітики пояснюють посухою і рекордною інфляцією. "Подорожчання продуктів харчування змусило громадян знизити споживання дорогих продуктів харчування", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. Крім того, у грудні були зафіксовані більш низькі в порівнянні з усім роком у цілому місячні темпи зростання промисловості - 5,5%.
А в металургії, виробництві коксу і продуктів нафтопереробки і зовсім відбулося падіння виробництва - на 0,01% та 21,4% відповідно. За оцінками Ваврищука, падіння обсягів виробництва металургії викликане "перебоями постачань коксівного вугілля на підприємства в IV кварталі", і тому воно тимчасове.
У нафтопереробній сфері прогнозується уповільнення зростання в 2008 році. "Грудневий спад пов'язаний з тим, що із шести заводів нормально працював тільки Лисичанський, тоді як Кременчуцький переживав перебої з постачанням сировини внаслідок конфлікту з татарськими акціонерами "Укртатнафти", - говорить заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев.
В 2008 році, за словами аналітиків, динаміка розвитку промисловості буде залежати від попиту на металопродукцію. "Найбільш імовірне зниження попиту на метал, адже він і так був високим досить довгий час", - говорить Дмитро Боярчук. Експерти розраховують і на активізацію внутрішнього ринку. "Зростання соціальних виплат і повернення боргів Ощадбанку СРСР збільшать споживання, що забезпечить приріст виробництва в харчовій промисловості", - упевнений Ваврищук.
Основною загрозою стабільному зростанню промисловості експерти називають зниження постачання продукції машинобудування в Росію. "Крім гальмування темпів зростання металургії під загрозою і високий показник машинобудування. Темпи зростання цієї галузі формуються за рахунок постачання у країни СНД та особливо в Росію, що робить галузь залежною від політичних відносин між країнами", - говорить Боярчук.
Тому темпи зростання виробництва в промисловості в 2008 році можуть виявитися нижчими. "Збереження попиту на продукцію металургії і машинобудування разом з нормальною роботою харчової галузі забезпечать збільшення промвиробництва на 8-8,5%", - упевнений Ваврищук.
Більш оптимістичний прогноз має ІК Millennium Capital - 9,3%. За оцінками експертів, збереження нинішніх темпів зростання промислового виробництва дозволить Україні протягом трьох-п'яти років досягти середнього рівня країн Східної Європи. "Зростання 10% - це дуже гарний показник, тим більше він може збільшитися завдяки подальшому припливу інвестицій у країну", - відзначає старший економіст Bleyzer Foundation Олег Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас