Прогноз: Хіти споживчих кредитів прийдешнього 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Хіти споживчих кредитів прийдешнього 2008 року

Кредит&Депозит
1068
Більшість банків, визначившись із цільовою аудиторією, намагалися зайняти як можна більшу частину обраної ніші.
Напрацьовувалася база кредитних історій, населення потроху приходить до розуміння того, що незабаром один непогашений кредит може призвести до постійних відмов у майбутньому.
На думку начальника відділу аналізу "Діамантбанку" Михайла Ігнатенко, рік 2007-й став роком стабільного розвитку споживчого кредитування в Україні.
Шліфувалися внутрішньобанківські процеси, особливу увагу банки приділили скоринговим процедурам, які помітно спростили оцінку потенційного позичальника.
Очевидно, за результатами 2007 року обсяг споживчих кредитів перевищить 20 млрд. грн. Т. о. за 2007 рік ринок виріс на 60-70%. В 2008 році зростання прогнозується на такому ж рівні. Уповільнення темпів росту, про яке зараз багато хто говорять, не буде. Ступінь проникнення банківських послуг на ринок ще досить низька, існуючі клієнти також не відмовляться продовжити співробітництво з банками.
Що ж буде звучати з вітрин відділень українських банків в 2008 році?
Лідером продуктового чарта 2008 року стане споживчий кредит на велику суму. Без вказівки мети. Без застави. На картку. Зручно. Стильно. Комфортно. Модно. І не дуже дорого. Ефективна ставка з таких продуктів складе 35-40% річних.
Однак нагадаємо, що для без заставних кредитів на суму від 25 до 100 тис. грн. характерна більш довга і поглиблена процедура оцінки позичальника, йому варто надати додаткові документи. Є вимоги поручительства і страхування життя позичальника.
Саме такі кредити й визначать в 2008 році розвиток ринку. Поки що їх частка не дуже висока, - більшість споживачів дотепер не оцінили всі переваги карти із кредитним лімітом.
Нікуди не дінеться головний хіт 2007 року - експрес-кредит на 5-7 тис. грн. Такі позики видаються за 1-2 години, з необхідних документів - тільки паспорт і ідентифікаційний код. За "швидкісною" програмою кредитування ефективна ставка сьогодні досягає 100% річних, у середньому на ринку вона складе 50-60%. Пункти продажів даних продуктів - це магазини меблів, побутової техніки, інших споживчих товарів. Але такі продукти сьогодні вже не цікаві банкам, це разовий продаж, що не припускає довготермінового партнерства з банком і диктується попитом на товари в тій чи іншій торговельній мережі. Також їх популярність небагато знизиться через неможливість зниження вартості таких кредитів.
Будуть розвиватися кредитні програми під заставу депозитних внесків. Це продукти з дуже низькою вартістю (маржа становить 5-7%), які можуть допомогти вкладникам вирішити проблеми з поточними витратами, не втрачаючи прибутковості у всій сумі внеску.
Конкуренцію класичному споживчому кредитуванню складуть кредити із зарплатних карт. Цей продукт зараз активно впроваджується, все більше підприємств переходять на безготівкову систему оплати праці. Банкам також вигідно кредитувати співробітника підприємства-партнера, оскільки їм точно відома сума і стабільність доходів позичальника.
Тенденція розвитку кредитного ринку України однозначна: кредити стають все більш і більш доступнішими, зручнішими і вигіднішими. А виходить, все більше людей будуть звертатися до послуг кредитування.
Банки ж, у свою чергу, будуть наголошувати на довготерміновому співробітництві, установленні стабільних і лояльних відносин зі своїми позичальниками.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас