Реприватизація набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реприватизація набирає обертів

Фондовий ринок
449
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов у п'ятницю заявив, що список об'єктів приватизації цього року поповниться за рахунок підприємств, приватизованих непрозоро.
У першу чергу мова йде про 76% акцій "Луганськтепловоза", що, на думку експертів, був проданий майже на $200 млн дешевше, ніж цього можна було очікувати. Потенційні покупці вже заявляють про бажання брати участь у конкурсі. У п'ятницю перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив про намір уряду внести в план приватизації на 2008 рік підприємства, продаж яких було проведено непрозоро.
Тим часом він відмовився уточнити, що це за компанії. Однак, за словами заступника глави спеціальної контрольної комісії Верховної ради з приватизації Олександра Бондаря (НУНС), у першу чергу мова йде про продаж 76% акцій ВАТ "Луганськтепловоз". "Це підприємство вже повернуто в держвласність, і конкурс з його повторного продажу планується провести вже в другій половині 2008 року", - сказав він.
"Холдингова компанія "Луганськтепловоз" - монополіст з виробництва магістральних тепловозів, дизель-поїздів, електропоїздів і транспортерів в Україні. Оборот в 2007 році - $160 млн. Наприкінці березня 2007 року Брянський машзавод ("дочка" "Трансмашхолдингу") придбав на аукціоні 76% акцій "Луганськтепловоза" за 292,505 млн грн ($58,5 млн). Структури, що претендували на завод, груп "Приват" і ТАС до конкурсу допущені не були.
Уперше про те, що продаж "Луганськтепловоза" було проведено з порушенням законодавства, відразу після угоди заявила спеціальна контрольна комісія ВР з приватизації. 25 червня 2007 року Господарський суд Києва, розглянувши позов компанії "Дніпровагонмаш" (входить у групу ТАС Сергія Тігіпка), що претендував на покупку підприємства, визнав договір купівлі-продажу "Луганськтепловоза" недійсним і зобов'язав покупця повернути акції Фонду держмайна (ФДМ). У минулий четвер це підтвердив Верховний суд - його рішення є остаточним і не може бути оскаржено.
За підрахунками аналітика ІК Dragon Capital Таїсії Шепетко, "Трансмашхолдинг" купив 76% акцій "Луганськтепловоза" на 28% дешевше від вартості акцій компанії в ПФТС на момент укладання угоди. "У випадку повторного продажу вартість пакета може бути ближчою до ринкової. За нашими оцінками, цільова ціна акції "Луганськтепловоза" - $1,18 (або $196,5 млн за 76% акцій). А премія за контроль може скласти до 30%", - говорить Шепетко.
Учора свій намір взяти участь у конкурсі із продажу "Луганськтепловоза" підтвердили в "Дніпровагонмаші", групі "Приват", корпорації "Енергетичний стандарт" і російському представництві американської General Electric Transportation Systems. Серед інших можливих учасників конкурсу, на думку аналітика банку "Уралсиб" Кирила Чуйка, можуть бути також Siemens і Bombardier.
Але в самих компаніях коментувати можливу участь у конкурсі вчора відмовилися. Не повідомили, чи будуть брати участь у повторному конкурсі і в "Трансмашхолдингу". "Ми будемо готові коментувати ситуацію, коли ФДМ зможе повернути акції підприємства на свій рахунок", - заявив заступник гендиректора корпорації з зовнішніх зв'язків Анатолій Мещеряков.
За словами джерела, близького до корпорації, якщо "Трансмашхолдинг" прийме рішення не брати участь у конкурсі, то "зможе переконати" "Російські залізниці" (володіє 25% акцій "Трансмашхолдингу") відмовитися від закупівель тепловозів в Україні. Втім, на думку експертів, у цьому випадку "Луганськтепловоз" зможе переорієнтувати свої поставки на країни Середньої Азії і Близький Схід. "Зараз попит на тепловози в Казахстані і Туркменії становить $300 млн на рік, що порівнянно з російськими замовленнями", - говорять в "Енергетичному стандарті".
Крім того, скорочується і частка російських поставок у загальному обсязі виробництва "Луганськтепловоза", відзначають у корпорації.
Так, за даними Мінпромполітики, до 2007 року 80% продукції підприємства продавалося в Росії, 20% - в Україні. Але торік поставки в Росію скоротилися до 65%, а 15% продукції підприємства було експортовано в Середню Азію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас