Президент затіває серйозну реформу сфери держзакупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент затіває серйозну реформу сфери держзакупівель

Казна та Політика
240
Президент Віктор Ющенко подав на розгляд Верховної ради законопроект, яким ліквідується міжвідомча комісія з держзакупівель і скорочуються повноваження Тендерної палати.
Учасники ринку позитивно оцінюють пропозиції, а депутати коаліції обіцяють підтримати їх у парламенті. Втім, в опозиції вважають, що норми, що обмежують повноваження Тендерної палати, можуть бути виключені з документа ще на стадії обговорення в профільному комітеті.
Минулого тижня президент Віктор Ющенко передав у Верховну раду першочерговий законопроект про внесення змін у закон "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за держкошти". Раніше глава держави неодноразово критикував чинні "криміналізовані" норми і мав намір звернутися в Конституційний суд, але вніс свою версію нової редакції закону тільки зараз, тоді як депутати більшості фракцій у перший же день роботи Верховної ради VI скликання зареєстрували більше десяти законопроектів про зміни системи держзакупівель.
Проект президента передбачає збільшення порога проведення закупівлі товарів і послуг з 20 тис. грн до 30 тис. грн, робіт - з 50 тис. грн до 200 тис. грн, скорочення мінімальної кількості тендерних пропозицій із трьох до двох, повернення права контролю за цією сферою від Антимонопольного комітету до Мінекономіки.
Оголошення про заплановані торги тепер будуть розміщатися безкоштовно, максимальний розмір прибутку учасників торгів обмежать 15% вартості тендерної пропозиції, а плату за документацію зроблять необов'язковою.
Ключовими нормами законопроекту, що змінюють правила гри в сфері держзакупівель, є ліквідація міжвідомчої комісії (МК) і скорочення повноважень Тендерної палати (ТПУ), що здійснює громадський контроль за цією сферою. З ліквідацією МК не буде вестися реєстр несумлінних учасників процедур, а повноваження комісії із проведення конкурсів з одним учасником перейдуть до членів тендерних комітетів підприємств, які повинні оприлюднювати обґрунтування проведення таких торгів.
Потенційні учасники зможуть оскаржити їх протягом п'яти днів (можливість подачі скарг третіми особами виключається). ТПУ втрачає права скасовувати торги і припиняти їхнє фінансування Держказначейством. За словами першого заступника глави секретаріату президента Олександра Шлапака, палата "набуде функцій громадської організації з рекомендаційними правами".
У Тендерній палаті виступають проти обмеження їхніх повноважень і ліквідації МК. Голова правління ТПУ Володимир Лаба вважає, що можливість призупинення процедури торгів, що проходять із порушенням закону, була дієвим механізмом у боротьбі зі зловживаннями: "Ми наполягали і будемо наполягати на збереженні повноважень, але нас не слухають. Та і взагалі не можна так часто вносити зміни в закон (останній раз - 1 грудня 2006 року)".
Заступник глави Антимонопольного комітету Сергій Стефановський позитивно оцінив скорочення повноважень ТПУ, тому що "громадська організація не повинна мати блокувальні функції". Із цим згодні і підприємства. За словами начальника відділу інвестицій держпідприємства "Авіант" Антоніни Висоти, реформа держзакупівель спростить проведення торгів, тому що не буде позовних заяв, через які "оплата припинялася на кілька місяців, що відображалося на виробництві".
Заступник начальника Одеського морського торговельного порту Юрій Васьков і зовсім пропонує вивести підприємства галузі з-під чинності закону, тому що "через закон з ними ніхто не хоче працювати - товар вигідніше продавати комерційним структурам". Представники коаліції заявили про підтримку президентських ініціатив. "Ми із президентом одна команда і, звичайно, підтримаємо законопроект", - сказав депутат Сергій Пашинський (БЮТ), що пропонував розширити повноваження ТПУ.
Однак, на думку депутата Миколи Круглова (Партія регіонів), до сесійної зали законопроект дійде в урізаному вигляді - спірні норми можуть бути скорочені на стадії обговорення в профільному комітеті з питань економічної політики, яким керує почесний президент ТПУ, глава МК Олександр Ткаченко (КПУ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас