"УкрГаз-Енерго" витісняють з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"УкрГаз-Енерго" витісняють з ринку

Енергетика
346
Уряд Юлії Тимошенко почав послаблювати позиції монопольного постачальника газу промисловим споживачам СП "УкрГаз-Енерго" (УГЕ).
З початку року обмежено обсяг газу, який оператор може продавати споживачам за нерегульованим тарифом. У п'ятницю керівництво НАК "Нафтогаз України" зобов'язало газотранспортні компанії не укладати з УГЕ договори на транспортування - тепер контракти на доставку споживачі повинні підписувати тільки з "Укртрансгазом" та облгазами. Споживачі вважають, що розпорядження прийняте на їх користь.
8 січня Національна комісія регулювання електроенергетики заявила про намір обмежити обсяги постачання природного газу для УГЕ з 32 млрд до 5,04 млрд кубометрів на рік, внісши зміни в ліцензію компанії. У п'ятницю в. о. заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко підписав розпорядження відповідно до якого компанії "Укртрансгаз" ("дочка" "Нафтогазу") та обласним підприємствам з газопостачання пропонується укласти договори на транспортування газу споживачам.
Зараз ці послуги надає УГЕ, який належить на паритетних засадах "Нафтогазу" і компанії RosUkrEnergo (RUE). СП в 2007 році поставило за прямими контрактами 23 млрд кубометрів газу. За даними Мінпаливенерго, торік за доставку природного газу "УкрГаз-Енерго" перерахувало транспортним організаціям понад 3 млрд грн.
В "Нафтогазі" ініціативу не коментують. Але, за словами високопоставленого джерела в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго, у такий спосіб компанія прагне підсилити власні позиції на газовому ринку. "УкрГаз-Енерго" розпоряджається великими коштами, які перебувають у його обороті. В "Нафтогазі" вважають, що це зміцнює ринкові позиції "УкрГаз-Енерго" і послаблює позиції "Нафтогазу", - розповів співрозмовник. Із чиновником погоджуються експерти. "Нова команда в складі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і глави "Нафтогазу" Олега Дубини намагається усунути з українського ринку RUE, здійснюючи тиск на її "дочку" - "УкрГаз-Енерго", - вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофєєва. Нагадаємо, ліквідація RUE була однією з передвиборних обіцянок Тимошенко.
В "УкрГаз-Енерго" обидві ініціативи вважають неправомірними: в 2007 році Господарський суд Києва заборонив Нацкомісії регулювання електроенергетики встановлювати межовий обсяг постачання газу , а розрив договорів в однобічному порядку заборонений законодавством. "На початку 2007 року ми уклали п'ятирічні контракти з усіма компаніями, що транспортують і розподіляють газ на території України.
На сьогодні вони повністю виконуються сторонами, ми безперебійно поставляємо газ. Ні правових, ні фінансових підстав для ревізії договірної бази немає", - уточнив керівник прес-служби компанії Віталій Кисіль.
Керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов відзначає, що УГЕ може оскаржити ініціативу "Нафтогазу" у суді. "Ліцензія "Укртрансгазу" на транспортування газу забороняє компанії поставляти його споживачам. А постанова Кабміну №1729 вказує, що облгази можуть укладати договори зі споживачами, тільки якщо ресурс газу не належить "Нафтогазу" або заснованим ним компаніям, до яких належить і "УкрГаз-Енерго", - погоджується юрист юридичної фірми "Пєсков та партнери" Геннадій Пєсков.
Тим часом в облгазах побоюються, що реалізація ініціативи "Нафтогазу" погіршить фінансове становище компаній. "Кошти за послуги із транспортування газу "УкрГаз-Енерго" часто перераховує авансом. Тепер нам доведеться збирати їх безпосередньо зі споживачів і, можливо, залучати кредити, що, безумовно, негативно позначиться на прибутку", - заявили в прес-службі "Луганськгазу". Не мають наміру виконувати рішення "Нафтогазу", якщо воно буде прийнято, і споживачі. "Поки нам поставляють газ за чинним договором, ми не збираємося укладати окремі угоди на його транзит", - говорять у прес-службі "Дніпроазоту".
"Навіщо нам укладати два договори? Чим більше папірців, тим складніше працювати", - погоджується голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас