Перерахунок чистоти не дасть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перерахунок чистоти не дасть

Казна та Політика
229
Підвищення з 1 січня 2008 р. тарифів для компаній-перевізників сміття - не поліпшить ситуації з вивозом сміття в столиці, вважають приватні оператори цього ринку.
Пояснюють вони це тим, що необхідних 25 грн. за перевезення 1 куб. м відходів від контейнера до місця його утилізації, при яких, за їхніми розрахунками, можливо було б платити гарну зарплату працівникам та оновлювати свою атеріально-технічну базу, київська влада їм не дала.
Начальник головного управління з питань цінової політики Київської міської державної адміністрації (КМДА) Василь Яструбинський відзначив, що підвищення тарифу на перевезення та утилізацію твердих побутових відходів покликано тільки компенсувати витрати підприємствам-перевізникам. Відповідно тарифи були розроблені з урахуванням збільшення ціни на дизельне паливо, бензин, оренду приміщень, вони відповідають вартості послуг і не є прибутковими. При цьому пан Яструбинський повідомив, що підняття тарифу не позначиться на вартості послуги для киян.
У результаті перерахунку для кожної з 10 компаній-операторів ринку перевезення сміття в Києві тарифи були збільшені від 6,4 до 32,5%. При цьому найбільше збільшення тарифу (на 32,5%) КМДА встановила для компанії "Київспецтранс". У підсумку це підприємство буде одержувати 23,76 грн. за перевезення 1 куб. м сміття. Для порівняння, компанія "Екосервіс груп" одержала підвищення тарифу тільки на 6,4% (до 15,6 грн. за 1 куб. м).
Директор ДП "Фірма Альфатер Київ" Ростислав Мартиняк повідомив "i", що хоча більшості приватних перевізників тариф підняли мінімально, та може сильно постраждати принцип конкуренції серед підприємств цього сегмента ринку. "Тарифи на вивіз сміття раніше були однакові для всіх перевізників, а тепер ці тарифи для всіх компаній стали різними.
Даний тариф відстоювався в комітеті контролю над цінами та обґрунтовувався різною собівартістю послуг компаній. Більше підвищення тарифу одержали підприємства, що мають у розпорядженні низької якості вітчизняну техніку, як, наприклад, "Київспецтранс", відповідно тільки ці компанії й одержали додаткові ресурси для свого розвитку", - вважає Мартиняк.
Як повідомив глава представництва Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва в Києві Віталій Апостолов, різними для всіх перевізників твердих побутових відходів тарифи стали ще влітку 2007 р.
"Тоді на зустрічі з директорами компаній було вирішено, що тарифи для них будуть перераховуватися з урахуванням підвищення собівартості їхньої роботи, що залежить і від відстані, на яку вони перевозять відходи з різних районів Києва. Вони тоді прийняли таку схему на ура", - повідомив він.
Однак, за словами Віталія Апостолова, і в 2007 р. і вже цього року підняття тарифів не дало позитивного результату, і сміття на околицях міста і понині вивозять погано. "Можливо, вихід тільки в тому, щоб з'явилися нові компанії і склали конкуренцію вже існуючим", - відзначив Апостолов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас