Експерт: Уряд приступив до зміни схеми постачання газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Уряд приступив до зміни схеми постачання газу в Україну

Енергетика
217
Обмеження обсягу поставок газу за нерегульованим тарифом для ЗАТ "УкрГаз-Енерго" до 5 млрд куб. м на рік варто розглядати як перший крок до зміни існуючої схеми постачання "блакитного палива" в Україну.
Таку думку висловив РБК-Україна старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизуллін.
Експерт відзначив, що уряду сьогодні дуже складно усунути RosUkrEnergo, як про це раніше заявляла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, оскільки в його існуванні прямо зацікавлена Росія, що є основним постачальником газу в Україну. Однак, українська сторона може істотно обмежити присутність росіян на внутрішньому ринку.
У першу чергу тому, що уряд має більше впливу на правила гри на внутрішньому ринку газу, на відміну від ситуації з постачаннями російського і середньоазіатського газу. До того ж, допуск "УкрГаз-Енерго" на український внутрішній ринок, скоріше, частина неформальних домовленостей між Росією та Україною. "Тобто, якщо ставка транзиту чітко погоджувалася із ціною, то пункт про те, що на внутрішній ринок допускається "УкрГаз-Енерго", скоріше, відігравав символічну хоча і важливу роль", - резюмував експерт.
Разом з тим, Ільдар Газизуллін припустив, що обмеження на обсяг постачання газу за нерегульованим тарифом для "УкрГаз-Енерго" приведуть до посилення позицій НАК "Нафтогаз України". Він нагадав, що одним із завдань уряду є поліпшення фінансового стану держкомпанії.
У той же час, експерт припустив, що на внутрішньому українському ринку можуть з'явитися й інші трейдери, але "безумовно, "Нафтогаз" одержить більшу частку, якщо не всю".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас