Черговий дубль взаємонерозуміння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий дубль взаємонерозуміння

281
Росія та Україна посварилися через дублювання російськомовних фільмів.
Рішення влади України дублювати українською мовою всі іноземні фільми, включаючи російські, привело до конфлікту з Москвою. Учора українське МЗС висловило здивування із приводу зробленої напередодні російським МЗС заяви про несумлінне виконання Києвом міжнародних зобов'язань у рамках Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Мовне протистояння загострилося після того, як лояльний Москві Віктор Янукович втратив владу, а його місце зайняла Юлія Тимошенко, що дратує Кремль.
Відносини Москви і Києва знову зіпсувало мовне питання. Приводом для нового витка протистояння стало рішення українського конституційного суду, що ще 20 грудня 2007 року ухвалив, що всі іноземні фільми перед показом в Україні в обов'язковому порядку повинні бути дубльовані, озвучені або забезпечені субтитрами державною мовою. Торішнє рішення влади сусідньої країни в Москві помітили лише в минулу середу. Російське МЗС виступило зі спеціальною заявою, у якій висловило із цього приводу свою заклопотаність. "Це стало черговим підтвердженням небажання української влади повністю і сумлінно виконувати свої міжнародні зобов'язання. Дії, що вживаються, в галузі кінематографії не відповідають п.4 ст. 11 Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, що передбачає заохочення владою поширення кінопродукції на мовах меншин", - вказали Україні в російському МЗС. На Смоленській площі обурилися і тим, що раніше в Україні визнали незаконними рішення обласних і міських влада низки регіонів країни про надання російській мові статусу регіональної.
"Змушені констатувати, що Україна знову намагається проігнорувати міжнародні зобов'язання держав "утримуватися від дій, які позбавили б договір його об'єкта і мети", - зробили висновок у МЗС РФ.
У МЗС України сказали, що заяву російських колег сприйняли зі здивуванням. "Ми вже сьогодні дамо Москві офіційну відповідь", - запевнили в прес-службі міністерства.
Випадково чи ні, але тліючий конфлікт навколо функціонування російської мови в Україні загострився відразу після того, як лідер Партії регіонів Віктор Янукович, відомий своїми проросійськими поглядами, втратив посаду прем'єр-міністра. 18 грудня новим главою уряду була призначена Юлія Тимошенко, чиї обіцянки переглянути газові домовленості з Росією завжди викликали нервову реакцію Москви. Примітно, що в день, коли пані Тимошенко затвердили на новій посаді, на сайті президента РФ Володимира Путіна з'явилося звернення, що вказує на численні розбіжності між Москвою і Києвом у сфері гуманітарного співробітництва.
"Мова йде, насамперед, про своєрідне трактування українською стороною подій нашої спільної історії, героїзацію військових злочинців, що співробітничали з нацистами, розпочату в низці регіонів України "війну" з історичними пам'ятниками і похованнями радянських воїнів-визволителів, дискримінацію російської мови, що підсилюється, діяльність, спрямовану на розкол Української православної церкви, - перелічив претензії президент РФ. - Ці недружні кроки вже затьмарюють атмосферу відносин між нашими державами. Більше того, вони можуть завдати серйозної шкоди двосторонньому співробітництву в різних напрямках".
Це звернення залишилося без відповіді з боку українського лідера Віктора Ющенка, і в середу вже МЗС РФ піднялося на захист російської мови від зазіхань із боку влади України. При цьому Москва ніяк не відреагувала на дії влади Азербайджану, де з 1 січня цього року також набула чинності заборона на трансляцію фільмів, не продубльованих азербайджанською мовою. Більше того, у країні було припинено мовлення російського телеканалу "РТР-Планета".
Заява МЗС РФ на адресу Києва викликала живий відгук у Партії регіонів Віктора Януковича. "Російську мову не можна зводити в ранг ворожих мов. А рішення конституційного суду цьому сприяє, - заявила вчора глава комітету Ради зі свободи слова та інформації Ганна Герман. - Це неправильно відносно мільйонів українців, для яких російська - рідна мова. Не можна вважати тих, хто говорить українською, нашими, а тих, хто ні - не нашими".
На думку пані Герман, прийняте судове рішення "не дає людині права вибору і є кроком назад від демократії". Правда, при цьому впливова соратниця Віктора Януковича назвала втручання російського МЗС "недоречним". "Наше сміття - це наше сміття, і нам вирішувати, виносити його із хати чи ні. Навіть наші найкращі сусіди не повинні намагатися впливати на рішення українського суду. Росіяни можуть обговорювати цю проблему, але заява МЗС річ офіційна і так реагувати не варто", - сказала Ганна Герман. Пані Герман повідомила, що її партія збирається раз і назавжди захистити російськомовних громадян України від будь-яких утисків і із цією метою ініціює референдум зі зміни конституції, щоб надати російській статус другої державної мови.
"Ми не відступимо від цього пункту нашої програми і російськомовних образити не дамо", - пообіцяв депутат.
Треба сказати, що тема російської мови давно використовується Партією регіонів у політичних цілях. На парламентських виборах у березні 2006 року обіцянка зробити її другою державною багато в чому допомогла "регіоналам" подолати "помаранчевих" супротивників. А коли блок Юлії Тимошенко, пропрезидентська партія "Наша Україна" і Соцпартія, що програли, намагалися сколотити демократичну коаліцію на противагу панові Януковичу, той розпочав мовну війну в східних і південних регіонах країни, де сильні позиції Партії регіонів.
Тоді міські та обласні ради одна за іншою голосували за надання російській мові статусу регіональної всупереч протидії центру. Мовна війна закінчилася лише після того, як "Наша Україна", соціалісти і "регіонали" створили широку коаліцію (підписання Універсалу) і Віктор Янукович став прем'єром.
Зараз, коли пан Янукович втратив владу і перейшов у непримиренну опозицію, його партія цілком може вдатися до вже обкатаного способу тиску на президента і його прихильників. Тим більше що "регіонали" як і раніше утримують контроль над Сходом і Півднем України.
"В Україні завжди було декілька Україн, - розмірковувала вчора в бесіді депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко. - І події навколо російської мови дають привід подумати про більш комфортний державний устрій, наприклад федеративний".
Володимир Соловйов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас