Прогнози економічного спаду в Європі звучать все гучніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози економічного спаду в Європі звучать все гучніше

Казна та Політика
328
Дорога нафта, інфляція і загроза економічного спаду обумовлюють похмурі перспективи 2008 року - вважає оглядач AFP Вероніка Дюпон.
Для економіки 2008 рік почався сумно: фінансова криза не закінчується, у США ростуть побоювання спаду, усюди розкручується інфляція і песимістичні настрої панують по обидва боки Атлантики. У Єврозоні впевненість підприємців і споживачів у грудні впала до найнижчого рівня за останній 21 місяць.
Поганих новин стає усе більше. У вівторок Світовий банк оголосив, що очікує цього року серйозне уповільнення зростання світової економіки до 3,3% у порівнянні з 5% в 2007 році і не виключає можливість рецесії в США.
Більшість фахівців розділяють цей прогноз. "У США, Єврозоні і Великобританії економічне зростання уповільниться найсильніше, починаючи з 2001-2002 років", - вважає економіст UBS Стефані Део.
Це вже визнають і уряди. "У найближчі тижні і місяці ми, безсумнівно, побачимо нові ознаки уповільнення економічного зростання", - визнав днями міністр фінансів США Хенрі Полсон.
У Європі тон ще менш оптимістичний. "2008 рік економічно буде важчим, ніж 2007 рік і одним із найважчих для Євросоюзу", - попереджає представник Словенії, що головує в ЄС.
"Ми забули про існування інфляції, настільки добре Європейський центральний банк робив свою роботу в останні 4 роки, коли почалося підвищення цін на сировину", - відзначає Фредерік Дюкрозе, економіст банку Credit Agricole.
Паралельно триває й усе ще далека від закінчення криза ринку кредитів, на яку банки позичають гроші один в одного. "Такої кризи грошової системи, що триває вже більше 4 місяців, ніколи не було, і він являє собою головну загрозу для банківської системи", - вважає Фредерік Дюкрозе.
Стефані Део все-таки нагадує, що ризик рецесії в США оцінюється в 40%, однак очікується уповільнення темпу зростання економіки в Єврозоні до рівня 1,6%, що виглядає похмуро після 2,5% в 2007 році.
За її оцінкою, до середини 2008 року інфляція підсилиться, насамперед, під впливом менш різкого підвищення цін на нафту, але "вона сильно позначиться на купівельній спроможності, що спонукає до ще більшої обережності, якщо не сказати до песимізму, відносно найближчих місяців".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас