Експерт: До керівництва ПЕК повертаються великі газові трейдери минулого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: До керівництва ПЕК повертаються великі газові трейдери минулого

Енергетика
126
Спроба відкликати ліцензію на постачання природного газу в ЗАТ "УкрГаз-Енерго" свідчить про наміри перерозподілити фінансові потоки в сфері ПЕК.
Таку думку висловив сьогодні журналістам керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.
"Зараз до керівництва паливно-енергетичним комплексом повертаються представники колишніх великих газових трейдерів, які визначали політику в галузі в другій половині 90-х років. Це "ЄЕСУ", "Інтергаз", "ІТЕРА" та "Індустріальний союз Донбасу".
Нездатність самостійно імпортувати газ для постачання усередині країни вони будуть намагатися компенсувати "адміністративним" перерозподілом ресурсів, які імпортує "УкрГаз-Енерго". З їхнього боку це цілком прогнозований крок, що буде подаватися "під соусом" лібералізації внутрішнього ринку газу".
У той же час, експерт висловив сумнів, що Національна комісія регулювання електроенергетики відкличе ліцензію імпортера "хоча б у силу своєї, хоч і формальної, незалежності від Кабміну".
"Швидше за все, мова йде про спробу урізати обсяги прямих поставок споживачам. Причому самі обмеження напевно будуть залежати від "зговірливості" "УкрГаз-Енерго" у перерозподілі обсягів постачання на користь обраних трейдерів.
При такому сценарії, незалежно від статусу і форми власності "внутрішніх" посередників, вартість імпортованого палива для споживачів зросте", - вважає експерт.
Як повідомляв УНІАН з посиланням на джерело в Міністерстві палива та енергетики, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністрові палива та енергетики Юрію Продану, голові правління НАК "Нафтогаз України" Олегу Дубині і главі Національної комісії регулювання електроенергетики України Валерію Кальченкові розглянути можливість скасування ліцензії ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.
Співрозмовник агентства не надав інших подробиць, відзначивши, що "мова може йти як про повне скасування ліцензії, так і про обмеження обсягів постачання".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас