ООН: Криза ринку житла США може спричинити застій світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Криза ринку житла США може спричинити застій світової економіки

Кредит&Депозит
210
Криза американського ринку житла та ослаблення долара можуть привести економіку США до рецесії цього року, а також будуть сприяти зупинці зростання світової економіки в 2009 році, вважають аналітики ООН, повідомляє агентство Bloomberg.
"У цей час існує реальна загроза того, що глобальна економіка може прийти до застою, - говориться в прес-релізі, розповсюдженому департаментом ООН з соціальних та економічних питань. - Ефект "доміно" від спаду в США приведе до скорочення темпів зростання експорту з Китаю, Європи і Японії, що, у свою чергу, буде сприяти зменшенню попиту цих країн на продукцію emerging markets".
Зростання світового ВВП в 2008 році, за прогнозом ООН, складе 3,4% у порівнянні з 3,7% в 2007 році.
У рамках "песимістичного сценарію" зниження вартості житла в США на 15% і несприятливий розвиток ситуації для курсу американської валюти приведуть до скорочення ВВП цієї країни на 0,1% в 2008 році, зменшивши темпи підйому світової економіки до 1,6%.
Як відзначає головний економіст ООН Роб Вос, шанси на те, що економіка США буде скорочуватися в кожному із чотирьох кварталів 2008 року, становлять "50 на 50".
Світова економіка, за його словами, можливо, взагалі не буде рости в таких умовах.
"Щоб запобігти рецесії в США і її негативному впливу на решту світу, можуть знадобитися заходи, що стимулюють попит, - відзначається в прес-релізі. - Уряди повинні також почати спільні зусилля, щоб уникнути подальшого падіння курсу американської валюти".
За прогнозом ООН, ВВП США в 2008 році виросте на 2%, країн Євросоюзу - на 2,5%, Японії - на 1,7%, Китаю - на 10,1%, Росії - на 8,2%, Південної Америки - на 5,2%.
Крім того, експерти організації очікують, що темпи інфляції в промислово розвинених країнах сповільняться в середньому до 1,7% в 2008 році з 1,9% минулого року, збільшення обсягів світової торгівлі - до 7,1% з 7,2%, а вартість нафти залишиться на рівні, близькому до $100 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас