Стігліц не вважає ВВП правильним індикатором стану економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стігліц не вважає ВВП правильним індикатором стану економіки

Казна та Політика
240
Джозеф Стігліц, Нобелівський лауреат з економіки 2001 року, заявив, що ВВП, найбільше часто використовуваний економічний критерій, здається йому недосконалим, повідомляє Agence France Press.
Зараз Стігліцу 64 роки, він професор Колумбійського університету в Нью-Йорку, раніше обіймав посаду головного економіста і старшого віце-президента Світового банку в 1997-2000 роках, а також був радником з економічних питань в адміністрації президента Клінтона.
Серед економістів уже давно існує думка, що ВВП - не найкращий індикатор. Він не враховує зміни в добробуті, не дозволяє порівняти рівень добробуту в різних країнах. "Якщо ви поліпшуєте якість життя, і це не відображається в сфері споживання або в темпах зростання ВВП, то вас будуть критикувати", - сказав Стігліц в інтерв'ю AFP.
Президент Франції Ніколя Саркозі назвав Стігліца главою групи експертів, які займуться розробкою нового методу оцінки стану економіки, що включає в себе виміри якості життя. Стандартні критерії ВВП не враховують рівень збитку, завданого навколишньому середовищу, і ступінь вичерпаності природних ресурсів. Зростання ВВП може приховувати падіння індивідуальної якості життя, додав Стігліц.
В Америці ВВП росте, але фактично більшість людей живуть не краще, більше того, їхній рівень доходів падає, пояснив Стігліц. Це не обов'язково означає, що буде заміна існуючих критеріїв, але, можливо, створення додаткових критеріїв, пояснив він. Діючі критерії Стігліц оцінив як "вигідні урядам, що нарощують матеріальне виробництво".
Стігліц, відомий своїми антиглобалістськими поглядами, заявив, що французький президент дав йому найширші повноваження як для створення спеціальної комісії, так і для аналізу проблеми, для того, щоб комісія спробувала знайти відповіді на ключове питання - як вимірювати добробут.
У проекті також візьме участь як радник Амартія Сен, лауреат Нобелівської премії з економіки 1998 року.
Стігліц висловив надію, що результати роботи експертної комісії виявляться корисними не тільки для Франції. Хоча питання про те, чи буде створена експертна група працювати тільки під патронажем Франції чи інші країни приєднаються до проекту, залишається відкритим. "Сподіваємося, наша робота буде мати загальносвітові наслідки", - сказав Стігліц.
Для Стігліца питання критеріїв зростання економіки навіть більш важливе, ніж проблема глобального потепління. Він заявив, що хоча тимчасові рамки проекту не обмежені, він сподівається одержати результати через 18 або 24 місяці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас