Тимошенко пішла ва-банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко пішла ва-банк

Казна та Політика
1350
Хочеться вірити, що в уряду прихований якийсь туз у рукаві. У протилежному випадку платити за різдвяну казку для пенсіонерів будуть всі інші.
Учора ввечері Юлія Тимошенко виступила з екранів телевізорів у ролі доброї різдвяної феї. Уже до кінця цього місяця вона має намір зробити те, що до цього не вдавалося нікому: почне виплачувати значні суми по внесках СРСР та одночасно підніме пенсії. За рахунок цього прем'єр-міністр міцно завоює серця багатомільйонної армії пенсіонерів і, поза залежністю від майбутніх вигинів своєї кар'єри, запам'ятається багатьом українцям доброю чарівницею, що виконує свої передвиборні обіцянки.
Виконавши задумане, Юлія Володимирівна зробить ефектну заявку на президентські вибори. Адже крісло глави держави одержить той, хто підкорить основний вітчизняний електорат - напівзлиденних пенсіонерів. Віктору Януковичу необхідно щось терміново робити. Інакше його шанувальники, яких у свій час він такими ж "подачками" повів від комуністів, - виберуть собі нового кумира в особі чинного прем'єра.
Що б не казали "злі язики" про невідповідність купівельної спроможності радянського рубля і нинішньої гривні, визначного значення це не має. Тому що для багатьох 1000 гривень - серйозні гроші. Це вам не 50-гривневі подачки, якими балував електорат Віктор Янукович. Уже на далеких підступах до головного видовища - президентських виборів - Юлія Тимошенко прийнялася обдаровувати народ "хлібом". У Римі плебс носив би її на руках як тріумфатора. В Україні відбудеться те ж саме. Зрозуміло, з поправкою на час.
До того ж "хліб" буде видаватися відповідно до вивіреного "порціону". Тимошенко & Co. постараються розтягти кампанію з повернення внесків так, щоб у частини населення залишалася надія одержати "ще щось" після 2009 року. Загалом, сценарій розігрується за класичною схемою, відомою будь-якому технологові.
І все-таки факт залишається фактом: Юлія Тимошенко виконала частину своїх обіцянок. Більше того, в українських "верхах" вона стане першою людиною, що надасть бідним реальну фінансову допомогу.
З іншого боку, у будь-якій казці про фею завжди присутній "підступ" у вигляді карети, що у найневідповідніший момент перетворюється в гарбуз. Зважаючи на все, не обійдеться без класичної розв'язки і цього разу.
Черги, що намалювалися перед ощадкасами в перший же день після оголошення про повернення внесків, демонструють невтішні перспективи ринку. Люди, які вже і не сподівалися на одержання грошей за своїми "книжками", очікують "Юліїну тисячу", як манну небесну. А це значить, що, які би високі процентні ставки не пообіцяв Кабмін, прямо з ощадкаси пенсіонер піде на ринок або в магазин. На грошову масу, що раптово з'явилася на руках, відреагує ринок. Відбудеться цілком логічний стрибок цін.
І не варто думати, що суми, які одержать вкладники занадто незначні, щоб викликати інфляційний стрибок. До того ж, далеко не всі одержать на руки еквівалент двохсот доларів. З огляду на той факт, що ощадні книжки передаються в спадок, багато хто зможе одержати відразу кілька тисяч гривень. З урахуванням нестабільності валютних очікувань і недовіри до долара і гривні, ці гроші відразу ж будуть конвертовані в товари. Тобто до ланцюгової реакції приведе вже перший грошовий транш.
В уряді це прекрасно розуміють. Юлія Тимошенко у своєму зверненні заявила, що має намір ввести низку антиінфляційних заходів Поки що механізм оплати заборгованості через ЖКГ, "навчання дітей" і побутову техніку не розроблений. Але навіть якщо він буде ефективним і продуманим, а спецтовари в спецмагазинах будуть продаватися за завищеними цінами, то інфляцію це навряд чи зупинить. Адже озвучені антиінфляційні заходи стосуються майбутньої повної виплати внесків, а не нинішнього траншу.
Так що дуже хочеться сподіватися, що в уряду прихований якийсь туз у рукаві. У протилежному випадку за різдвяну казку для пенсіонерів будуть платити всі інші.
Андрій Лосєв
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас