Кінець єри долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець єри долара

Валюта
4446
Долар США втрачає статус міжнародної резервної валюти, попереджають економісти. Різке ослаблення курсу, продемонстроване в 2007 році, підірвало до нього довіру. Реальною альтернативою доларової гегемонії аналітики вважають мультивалютну систему
В 2007 році позиції американського долара як міжнародної резервної валюти, тобто тієї, у якій зберігають накопичення центробанки, похитнулися. Частка долара у світових валютних запасах у третьому кварталі 2007 року впала до рекордно низького рівня, скоротившись із 65% до 63,8%. У той же час частка євро збільшилася з 25,5 до 26,4%, також збільшилася частка британського фунта стерлінгів з 4,6% до 4,7%.
В 2008 році експерти прогнозують ще більше зниження частки американської валюти. Ера долара, таким чином, може не протривати і ста років. Відлік її можна вести від початку першої світової війни. До цього з 1820-х років у світі правив золотий стандарт, а фактичною резервною валютою був фунт стерлінгів, що вільно і без обмежень обмінювався на дорогоцінний метал. Але в 1914 році країни Північної і Латинської Америки утворили доларову зону. Остаточна зміна лідера відбулася в 1931 році, коли паніка на фінансовому ринку Лондона відсунула фунт на другий план. Цікаво, що паніку викликала Велика депресія в США. Закріпила панівне становище американської валюти Бреттон-Вудська угода, що вступила в силу в 1945 році.
Угода затвердила доларовий стандарт, прив'язавши валюти 44 країн до долара США, а долар - до золота в пропорції $35 за тройську унцію
Втім, завершення ери долара передбачалося і раніше - фактично під час кожного серйозного ослаблення курсу: наприкінці 1970-х років, в 1985-88 роках, в 1993-95 роках. У цей час часто забувалося, що статус валюти як резервної не залежить прямо від її обмінного курсу. Головне завдання національного резерву - забезпечення довіри до власної валюти країни, відповідно, валюта резерву повинна легко конвертуватися, щоб у кризовій ситуації стати джерелом ліквідності. Долар США поки відповідає цій вимозі, оскільки використовується на великих ліквідних ринках капіталу. Правда, небажано, щоб накопичення країн знецінювалися, тому різке падіння курсу не вітається.
Найближчий переслідувач долара - євро
Його "підтримує" економіка ЄС, чий поточний рахунок збалансований, а залежність від імпорту нафти менша, ніж у США. З іншого боку, курс євро, що росте, вже викликає ускладнення в європейських товаровиробників, що робить середньострокові прогнози для економіки ЄС не занадто оптимістичними. Крім того, не зрозуміло, чи стануть центробанки довіряти такій молодій валюті. Тому, швидше за все, змістити долар зможуть тільки кілька валют - євро, китайський юань, японська ієна.
Керівництво нашої країни закликає використовувати російський рубль як одну з резервних валют. У червні 2007 року на Петербурзькому міжнародному економічному форумі президент РФ Володимир Путін відзначив, що нинішня фінансова система не відображає потреби глобальної економіки, оскільки коливання курсів негативно відображаються на фінансових резервах країн. "Відповідь на такий виклик одна - поява декількох резервних світових валют, декількох фінансових центрів", - заявив Путін, назвавши рубль одним з кандидатів. Потім цю думку повторив перший віце-прем'єр Дмитро Медведєв. "Нам потрібно перетворити рубль в одну з резервних світових валют, тоді він буде цікавий для різних держав", - сказав Медведєв.
Якщо припустити, що ці плани здійсняться, то Росія одержить низку переваг. По-перше, це буде зручно для росіян - експортерам та імпортерам простіше проводити операції у валюті своєї країни. По-друге, у банків та інших фінансових інститутів додасться вигідної роботи, оскільки в них є перевага при роботі з рублями. Третя вигода - прибуток від емісії грошей, коли інші країни, що надають реальні товари і послуги, фактично будуть кредитувати російську економіку, як зараз вони фінансують дефіцит платіжного балансу США.
До того ж володіння резервною валютою просто престижне і приносить політичні дивіденди
Однак є і мінуси, такі як серйозне коливання попиту на валюту, що ускладнить для Банку Росії контроль над грошовою масою. Крім того, збільшення популярності валюти, а отже середнього попиту на неї, приведе до зміцнення курсу, що небажано для виробників-експортерів.
Ці труднощі поки не загрожують Росії, заспокоюють експерти, оскільки рубль у доступному для огляду майбутньому резервною валютою не стане. "Американський долар продовжує займати міцні позиції в якості світової резервної валюти. Звичайно, падіння його курсу турбує фінансове співтовариство, тому що більшість фінансових інститутів продовжує накопичувати свої капітали в американській валюті. Однак реальних альтернатив у світі для забезпечення резервування не так багато", - заявив начальник аналітичного відділу групи компаній "Форекс Клуб" Олексій Трифонов. Він нагадує, що найбільші зовнішньоторговельні контракти проходять зараз у доларах США.
"Це відбувається не тільки через традиційну прихильність до долара. Долар є найбільш ліквідною валютою, що не створює перешкод для забезпечення фінансової сторони великих контрактів. А от у випадку з російськими планами почати продаж нафти за рублі не все так просто. Багато гравців не тільки непокояться через те, що переведені в рублі капітали можуть просто зникнути. Їх хвилює питання, чи зможе центральний банк забезпечити достатню кількість рублів, щоб покупці не мали труднощів при розрахунках", - пояснює Трифонов.
Реальною альтернативою доларової гегемонії аналітики вважають мультивалютну систему. "Головним акцентом у найближчі 5 років стане істотна зміна структури резервів, у яких буде збільшуватися, насамперед, частка євро і, швидше за все, інших валют", - говорить Трифонов.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас