ФДМ продасть Херсонський бавовняний до нитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ продасть Херсонський бавовняний до нитки

Фондовий ринок
325
Держава вирішила остаточно позбутися найбільшого в Україні виробника бавовняних тканин.
31 січня відбудеться тендер із продажу державних 25% акцій Херсонського бавовняного комбінату (ХХК).
Покупка цього пакета дозволить найбільшому акціонерові ХХК - ЗАТ "Волинський шовковий комбінат" - позбутися від втручання в його діяльність Фонду держмайна, що раніше домагався розірвання з інвестором договору купівлі-продажу акцій херсонського підприємства.
Як повідомили у ФДМ, продаж держпакета ХХК є плановим. "Цей пакет внесений у графік продажів на 2008 р.", - повідомили в прес-службі фонду. 25% акцій комбінату (35,997 млн. акцій номіналом 0,25 грн. кожна) будуть виставлені на торги на Київській міжнародній фондовій біржі.
Пакет може зацікавити в першу чергу власника контрольного пакета ХХК - "Волинський шовковий комбінат".
За словами голови його правління Олександра Кропиви, рішення про участь компанії в тендері ще не прийнято. "Ми визначимося в найближчі дні, чи потрібний нам цей пакет",- говорить він.
Продавши свою частку в ХХК, держава втратить єдиного важеля впливу на підприємство. Відзначимо, дії інвестора вже викликали дорікання дерорганів.
В 2006 р. ФДМ через невиконання інвестором зобов'язань (погашення заборгованості і висновку підприємства на застережені обсяги виробництва) ініціював розірвання договору з ним. Одночасно на підприємстві був початий процес концентрації активів: на Перший прядильно-ткацький комбінат було перекинене обладнання чотирьох виробничих площадок, що входять зараз до складу Херсонського бавовняного комбінату (10-25% активів кожного з комбінатів).
Однак херсонські чиновники вважають, що до тендера справа може і не дійти. Продажу можуть перешкодити суди, у які втягнені ФДМ та інвестор із приводу розірвання договору купівлі-продажу. "Позов все ще тягнеться і, думаю, буде тривати цього року",- говорить заступник начальника відділу промисловості Херсонської ОДА Андрій Мірошниченко.
ЗАТ "Волинський шовковий комбінат" купив у ФДМ контрольний пакет Херсонського бавовняного комбінату в 2004 р. за 18,63 млн. грн. 99,99% акцій Волинського шовкового комбінату належать українсько-таджицькому підприємству "Українська бавовняна компанія" (Луцьк).
2006 р. ХХК закінчив зі збитком в 14,958 млн. грн., скоротивши чистий дохід у порівнянні з 2005 р. на 83%, до 4,144 млн. грн. Комбінату належить земельна ділянка в 127,9 га.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас