Політика не вплинула на інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політика не вплинула на інфляцію

Казна та Політика
329
Інфляцію в 2007 році визначала сукупність зовнішніх і внутрішніх факторів, при цьому вплив політичної ситуації на значення показника було незначним.
Таку думку виразив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
Сформована в країні політична ситуація стала свого роду перевіркою стабільності української економіки до різного роду політичних змін, і можна говорити про те, що економіка більш-менш впоралася з такою перевіркою, вважає Бураковський. У теж час на тлі досить високих темпів економічного росту спостерігалося підвищення темпів інфляції.
Бураковський назвав основними причинами прискорення інфляції цього року підвищення цін на газ і на нафту, а також зростання цін на комунальні послуги поряд з подорожчанням продуктів харчування.
При цьому він відзначив, що тенденція до прискорення темпом інфляції простежується, починаючи з 2004 року.
"Ця тенденція полягала в тому, що темпи різного роду грошових виплат, у цьому випадку мова не йде тільки, скажымо, про виплати за доглядом за дитиною, усяких соціальних виплатах і так далі... У цілому, грошові виплати - це і зарплати, наприклад, і останнім часом сюди додалися, споживчі кредити банків.
Загалом, все це призвело до того, що грошові виплати, починаючи приблизно з 2004 року, темпи їх росту, перевищують темпи росту продуктивності економіки. Грубо говорячи, платоспроможний попит обганяє можливості української економіки, за рахунок цього, природно, ростуть ціни. І, як на мене, це проблема, що носить у певному плані фундаментальний або системний характер, і вирішувати її необхідно - проводити загальний зріз, структурні реформи, пов'язані з розширенням конкуренції та підвищенням ефективності економіки в цілому", - вважає Бураковський.
Що ж стосується впливу політичної ситуації, яка скалалася в 2007 році, на показник інфляції, то він вважає, що політичний фактор зовсім не був визначальним.
"Я б сказав, що, з мого погляду, цього року він (політичний фактор) є третьорядним, а не другорядним, - підкреслив Бураковський. - Хоча зрозуміло, що традиційно уряд, що знаходиться при владі, намагається загальмувати інфляцію. Були свого роду домовленості, до речі, не до кінця зрозумілі домовленості з окремими виробниками. Що їм було обіцяно за те, щоб протягом якогось періоду часу вони не підвищували ціни або не переглядали ціни, а потім вони однаково їх підвищували? І отут є ціла низка питань. Напевно, будь-який уряд у переддень виборів намагається інфляцію призупинити".
На думку Бураковського, нинішні інфляційні процеси, з одного боку, є фактично платою за відсутність структурних і інституціональних реформ. З іншого боку, це до деякої міри відбиття тих процесів, які відбуваються практично в усьому світі. "Так, на сьогодні в усьому світі існує значний попит на сільськогосподарську продукцію і на продукти харчування. Отут мова йде про сполучення внутрішніх і зовнішніх факторів. І якщо аналізувати так, то інфляція, з одного боку, представляє інтелектуальний виклик для уряду. Тобто, уряд повинен адекватно оцінити, які існують причини. З іншого боку, це й інструментальний виклик - яка політика повинна бути використана для того, щоб реально з інфляцією боротися, а не стимулювати інфляційні очікування", - відзначив Бураковський.
Він вважає, що коли сьогодні уряд визначається з переліком проблем, які потрібно вирішити в першу чергу, воно повинне в стратегічному плані сформувати антиінфляційний пакет заходів, які б носили як короткотерміновий, так і довготерміновий характер.
"Тому що на сьогодні не існує чарівних методів, які дозволяють сьогодні на завтра інфляцію, умовно говорячи, забити в нуль", - сказав експерт. При цьому інфляційний пакет повинен бути чітко скоординований з Національним банком України.
"У цьому зв'язку дуже важливо, як буде переглянутий держбюджет у березні 2008 року. Адже зрозуміло, що бюджет, з яким ми ввійшли в цей рік, він є багато в чому політико-технічним документом. Політико - тому що це була перша політична акція нового уряду, а технічним - тому що всі прекрасно розуміють, в основному це стара бюджетна база, напрацьована попереднім урядом. Але зрозуміло, що багато речей потрібно міняти, хоча б виходячи з того, що вже змінилися ті макроекономічні передумови, на основі яких формувався бюджет", - підкреслив Бураковський.
В Україні інфляція в грудні 2007 року проти грудня 2006 року склала 16,6%, у січні-грудні 2007 року проти січня-грудня 2006 року - 12,8%. Інфляція в грудні проти листопада м.р. склала 2,1%, у січні-грудні (до грудня 2006 року) - 16,6%.
При формуванні держбюджету на 2007 рік Кабмін виходив із прогнозу показника інфляції 7,5%, росту ВВП - 6,5%, зростання промислового виробництва - 8%.
У травні Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозував інфляцію в Україні на рівні 7,2%, зростання ВВП - на рівні 5,8%. У листопаді банк поліпшив прогноз росту ВВП України цього року до 6,8% і погіршив прогноз інфляції - до 11,5%
У жовтневому прогнозі Міжнародний валютний фонд погіршив дані з інфляції в Україні в 2007 році з 11,3% до 11,5%.
У листопаді Світовий банк погіршив прогноз інфляції в Україні з 9,7% до 12,5%.
Інфляція за підсумками 2006 року становила 11,6%, в 2005 році - 10,3%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас