Рейтинг мільярдерів Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг мільярдерів Росії

1039
В Росії за минулий рік зросло число мільярдерів, причому заможніших стало більше, і заможніші стали ще заможнішими. Подробиці і підрахунки приводить "Комерсант" у своєму спеціальному виданні "Перший рейтинг".
Традиційний рейтинг видання містить у собі не всіх мільярдерів, а тільки легальних, як прийнято говорити "білих". В аналогічних рейтингах, підготовлюваних західними журналами, майже всі власники великих станів не приховують їх розмірів. У Росії ж ті, хто виходить із тіні, частіше роблять це не за власним бажанням, а в ході первинного розміщення акцій (IPO).
2007 рік на подібні IPO був багатий, і тому полку легальних багатіїв помітно прибуло. Як і в попередніх рейтингах легальних багатіїв мінімальний розмір капіталу його учасників установлений на рівні 1 млрд рублів.
Цю планку в 2007 році вдалося взяти 91 представникові вітчизняного бізнесу. Рік тому власників подібних капіталів було 60. Клуб російських офіційних мільярдерів збільшився практично в півтора рази.
В 2006 році 60 російським мільярдерам належало в цілому близько 2,242 трлн рублів. Найбагатший з учасників торішнього рейтингу володів приблизно 309 млрд рублів.
91 офіційний мільярдер зразка 2007 року володіють у цілому 10,637 трлн руб. Капітал найзаможнішого впевнено наближається до позначки 500 млрд рублів.
З акціонерним капіталом у розмірі 489,5 млрд руб. рейтинг очолив власник контрольних пакетів акцій "Северсталі" і "Силових машин" Олексій Мордашов. Рік тому він займав четверту нішу рейтингу з 291,2 млрд рублів.
Торішній і позаторішній лідер рейтингу офіційно найбагатших росіян, глава НЛМК Володимир Лисин, за підсумками 2007 року посів друге місце, поступившись новому лідеру "лише" неповних 3 млрд рублів. І хоча відносний результат Лисина трохи погіршився, з абсолютним результатом справи йдуть набагато краще. За рік капітал голови ради директорів НЛМК виріс більш ніж у півтора рази - з 309,5 млрд до 486,8 млрд рублів.
Володимир Потанин і Михайло Прохоров, схоже, востаннє поділили місце в рейтингу. Оцінка акціонерного капіталу всіх учасників нашого рейтингу провадилася станом на 1 грудня 2007 року, коли так зване розлучення Потанина та Прохорова ще не сталося до кінця. За ситуацією на зазначену дату вони ділили третій рядок таблиці з 435 млрд рублів на кожний (в 2006 році вони поділили друге місце з 307,8 млрд рублів у кожного).
Серед дебютантів рейтингу найвищий результат показав Віктор Рашніков, що зайняв шостий рядок таблиці з акціонерним капіталом 319,1 млрд рублів. Особистий стан голови ради директорів і найбільшого акціонера ВАТ "Магнітогорський металургійний комбінат" вдалося оцінити після IPO Магнітки, проведеного у квітні 2007 року на Лондонській фондовій біржі.
Будівництво в рейтингу представлено декількома дебютантами. Двоє з них поділили 12-е місце. Це співвласники групи компаній ПІК Кирило Писарєв і Юрій Жуків, які володіють акціонерними капіталами у 148,3 млрд рублів.
Про те, що Сулейман Кериіов небідна людина, можна було довідатися й раніше. Але тільки в 2007 році стало очевидним, що капітал власника контрольного пакета акцій "Поліметалу" ніяк не менше 39,2 млрд рублів.
Взагалі, якщо ще пару років тому рейтинг най... офіційно багатих росіян складався із представників двох секторів індустрії - нафтовиків і металургів, то в рейтингу 2007 року чимало назв компаній (і імен їх акціонерів, відповідно), які добре знайомі так званому кінцевому споживачеві. Так, мережа магазинів побутової техніки та електроніки "М. Відео" представлена президентом компанії Олександром Тинкованом (29-е місце, 58 млрд рублів), членом ради директорів Михайлом Тинкованом і генеральним директором Олександром Брєєвим (вони ділять 80-е місце з 1,7 млрд рублів у кожного).
У декількох дебютантів рейтингу прізвища відоміше імен. Наприклад, в акціонера банку "Санкт-Петербург" Сергія Матвієнко (83-е місце, 1,5 млрд руб.). Те ж можна сказати про дрібні (відносно) акціонерів "Лукойла" Ларисі і Юсуфе Алеєперових (76-е й 77-е місця, 2,5 млрд і 2,4 млрд рублів відповідно).
Однак знайшлася категорія рубльових мільярдерів, що виявилася за межами рейтингу. У ході виборчої кампанії з виборів до Державної думи п'ятого скликання кілька кандидатів у депутати, відповідно до законодавства подавали в ЦВК декларації про доходи і майно, задекларували річні доходи і банківські вклади на суми понад 1 млрд рублі.
Так, депутат-комуніст Сергій Муравленко має, за власним визнанням, внесок у Російському банку розвитку на суму 2 466 616 714 рублів 99 коп. Губернатор Самарськой області Володимир Артяков, що попрацював на виборах "паровозом" (його думський мандат був переданий товаришеві з партії), ще до обрання на посаду губернатора заробив за рік 1 433 221 000 рублів. Інший "єдиноросс", Владислав Матусов, заробив за рік 1 162 942 060 рублів, а крім того, мав рахунки в банках трьох країн на загальну суму близько 1,3 млрд рублів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас