Чим займеться Верховна Рада в 2008 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим займеться Верховна Рада в 2008 році?

Казна та Політика
365
Вже в березні парламент розгляне виправлення до бюджету-2008. Скасувати депутатську недоторканність навряд чи вдасться. Земельну реформу будуть проводити без особливого "вогника": занадто багато охочих зберегти status quo.
Якщо судити із заяв народних депутатів, плани Верховної Ради на 2008 рік за розмахом порівнянні із сімома дивами світла. Дай Боже, звичайно, щоб парламентаріям вдалося втілити в життя хоча б третина від запланованого.
Податковий Кодекс
Про розробку нової системи оподатковування говорилося багато. Свої проекти презентували практично всіх впливові політичні сили. Але законодавчий віз "і нині там". Втім, 2008 рік може стати переломним у цьому плані. Багато про що говорить вже той факт, що "під ялинку" у Верховній Раді з'явився новий комітет - "з питань податкової та митної політики". І якщо врахувати, що очолив його бютовець Сергій Терьохін, то майбутнє податкового кодексу виглядає менш мрячним, ніж завжди.
Звичайно, говорити про те, що нова система з'явиться вже в наступному році, - передчасно. Податковий Кодекс - занадто складний і спірний документ - тим паче, що кожну цифру і пільгу в ньому будуть уважно відстоювати (або заперечувати) вітчизняні та закордонні ФПГ. І наявність "проекту Катеринчука" про який так багато говорилося в минулому році, абсолютно нічого не значить. Розробляти та приймати Податковий Кодекс депутати будуть "з боями". Головне тут - щоб лобістські баталії не стали занадто затяжними, і прийняття необхідного для країни документа знову не перенесли "до кращих часів".
Земельне питання
Торішнє продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення виглядало логічним, навіть незважаючи на гарні слова Президента, що супроводжували його, про необхідність зняття обмежень. В 2008 році Рада знову буде працювати над створенням пакета законодавчих актів з регулювання земельного ринку. Треба думати, що діяти в цьому напрямку депутати будуть "без вогника". Занадто багато хто в урядових фракціях зацікавлені в збереженні status quo.
Формальна робота, звичайно, буде вестися, а заяви - сипатися як з рогу достатку. Але от практичних результатів може й не бути.
Бюджет
До нинішнього варіануа бюджету цілком підходять слова з відомої попсової пісеньки: "Я його зліпила з того, що було". Тільки от "полюбити" те, що вийшло, Юлія Тимошенко не бажає.
Вже в березні Рада планує розглянути виправлення до бюджету-2008. Зважаючи на все, зміни будуть дуже й дуже серйозними. Адже Юлії Володимирівні "прокрустове ложе" наспіх переробленого бюджету попереднього уряду апріорі не підходить за розміром.
При цьому всі зміни будуть супроводжуватися серйозними політичними та економічними баталіями...
Депутатська недоторканність
Передвиборний привіт від американських технологів "Нашої України" гукнеться пропрезидентській фракції в новому році. Законопроекти про скасування депутатської недоторканності в парламенті вже зареєстровані і напевно будуть поставлені на голосування.
Але для того, щоб вони стали законами, необхідно міняти Конституцію, що при нинішніх розкладах у парламенті виглядає малоймовірним. "Нашій Україні" і БЮТ прийдеться зіграти в політичний фарс, що закінчиться повним провалом "доленосних" ініціатив.
Втім, особу напевно вдасться зберегти за рахунок обвинувачень на адресу опозиції. У хід підуть обороти начебто "страх кримінальних кланів" або "відсутність політичної волі"...
Конституційна реформа
Цей рік Україна знову проживе під знаком реформи державної системи. Президент буде звично воювати з Кабміном за повноваження, а Рада - розглядати нові варіанти реформи державного устрою.
У парламенті з'явиться не один десяток законопроектів, серед яких буде досить цікавих, неробочих і просто дурних документів. За старою традицією в країні запрацює чергова Конституційна Асамблея, Рада Старійшин або Конституційна Рада.
Депутати й політики без значка будуть ламати списа, але результат - внесення помітних змін до Основного Закону - навряд чи буде досягнутий. Адже Конституція в Україні може бути змінена лише в результаті форс-мажорних обставин. Ну, а такі можуть трапитися лише при нежартівливому розжаренні страстей.
Тобто - під час прийдешньої президентської кампанії.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас