ТПУ вирішила розпустити тендерні комітети НАК "Нафтогаз України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТПУ вирішила розпустити тендерні комітети НАК "Нафтогаз України"

Енергетика
303
Тендерна палата України ухвалила рішення щодо розпуску тендерних комітетів НАК "Нафтогаз України" і його дочірніх підприємств.
Про це сьогодні повідомив журналістам голова правління Тендерної палати України Володимир Лаба.
На його думку, саме керівники тендерних комітетів та їхні заступники причетні до зловживань у сфері державних закупівель і повинні відповісти за це. "Право на підписання договорів, у тому числі і на тендерні закупівлі, мають як мінімум заступники керівників комітетів. Тому я вважаю, що вони причетні до певних зловживань і повинні за це відповісти", - сказав голова правління ТПУ.
Лаба повідомив також, що ТПУ з метою недопущення завдання збитків державі зупинила процедуру закупівель НАК "Нафтогаз України" на 1 млрд 430 млн грн.
Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила після зустрічі з новим головою НАК Олегом Дубиною, що НАК "Нафтогаз" перебуває на грані банкрутства. За її словами, підприємство має численні борги, які погасити не в змозі.
Тимошенко також підкреслила, що інформація про кількість газу 30 млрд. куб. м у сховищах не відповідає дійсності, і ресурси становлять "практично нуль". Те, що туди закачано, належить кримінальним структурам, і невідомо, що із цим вони будуть робити", - додала прем'єр.
За словами прем'єра, газові сховища віддані "сумнівним комерційним структурам". "Наші газові сховища віддані на 25 років в оренду тіньовим структурам практично за ціною в десятки разів нижчою від світової", - заявила Тимошенко.
Вона відзначила, що "Нафтогаз України" не має затвердженого балансу газу на 2008 р. і у нього величезна заборгованість, що свідчить про те, що фінансове здоров'я компанії не забезпечене.
Тимошенко повідомила, що уряд України на першому в новому році засіданні 9 січня створить спеціальну контрольну комісію з особливими повноваженнями для ревізії фінансово-господарської діяльності "Нафтогазу", визначення винних у підготовці до штучного банкрутства, а також для виводу компанії із кризи.
За словами Тимошенко, за підсумками зустрічі стало очевидно, що вже в першому кварталі 2008 року "сумнівні компанії спробували б через процедуру штучного банкрутства "Нафтогазу України" одержати українські газотранспортні системи".
У свою чергу, Дубина відзначив, що за попередніми даними, збитки НАК за підсумками 2007 року вдвічі перевищать збитки 2006 року і складуть 5 млрд. грн. За його словами, уперше в історії компанії кредиторська заборгованість у кілька разів перевищила дебіторську.
Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально-інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої добувають більше 97% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їхнім транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас