Складні відносини між Москвою і Києвом не зміняться в новому році, вважає російський парламентарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Складні відносини між Москвою і Києвом не зміняться в новому році, вважає російський парламентарій

Казна та Політика
145
Росія та Україна в новому році будуть змушені вирішувати питання, що стосуються транзиту російського газу, цін на енергоносії, а також статусу Чорноморського флоту, вважає заступник глави комітету природних ресурсів Ради Федерації, глава федеральної національної культурної автономії українців Росії Василь Дума.
"У новому кабінеті міністрів України є чимало людей, налаштованих відверто антиросійсько. Ці люди, що займають ключові посади, будуть намагатися внести напругу у відносини з Росією. Але стримуючим фактором, як це не парадоксально звучить, буде прем'єр Юлія Тимошенко", - сказав Дума "Інтерфаксу".
Він привітав останні заяви українського прем'єра про те, що вона має намір установити з Росією відносини "рівного партнерства і повернулася в крісло прем'єра не для того, щоб напружувати відносини з Росією".
На думку Думи, "така позиція є абсолютно розумною, якщо врахувати, що за дешевизною сировини альтернативи поставкам в України, крім Росії, немає і не передбачається в найближчій перспективі".
"Для уряду Тимошенко, з урахуванням її передвиборних обіцянок українському народу, потрібні рішучі дії, які дозволять продемонструвати ефективність і дієздатність нового керівництва. І тільки за рахунок цього Тимошенко зможе, у тому числі, зміцнити власне становище в кріслі прем'єра", - вважає Дума.
Він також відзначив, що ціни на російський газ для України будуть підвищуватися, у тому числі і в новому році, "і це процес неминучий".
"Нехай все-таки Тимошенко радіє, що це буде підвищення не до світового рівня. У цій ситуації перед українським урядом стоїть завдання оптимізувати споживання газу і впроваджувати енергозберігаючі технології", - сказав Дума.
На його думку, стримуванням для налаштованих проти Росії українських політиків стане і позиція Євросоюзу, де чітко дали зрозуміти, що не квапляться бачити Україну як повноправного члена.
Дума додав, що в 2007 році торгово-економічний потенціал Росії та України не був реалізований. "Незважаючи на те, що товарообіг між країнами вперше перевищив 20 млрд доларів, проте, структура цього показника не радує. Зростання відбулося лише по одному пункту - це торгівля вуглеводнями", - відзначив він.
На думку сенатора, і російські, і українські парламентарії мало уваги приділяли законодавчому забезпеченню економічного і гуманітарного співробітництва.
"Сподіваюся, що парламентарії двох країн у новому році докладуть зусилля, для того щоб залатати дірки в законодавстві, які, якщо не гальмують, то вже точно не сприяють розвитку взаємин двох держав і двох братніх народів", - сказав Дума.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас