Пакистан завалив ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пакистан завалив ринки

Фондовий ринок
1291
Інвестори очікують падіння котирувань акцій, облігацій, вартості національної валюти. Хвилі вибуху в Равалпінді докочуються і до інших ринків.
Президент Пакистану Первез Мушарраф видав наказ про закриття всіх національних банків і фінансових ринків на дві доби, оголошених днями жалоби по Бхутто. Але не ця обставина змушує думати, що Пакистан може тепер скотитися до економічного колапсу.
Слідом за оголошенням про загибель Беназір Бхутто в різних містах країни відбулись масові безлади, під час яких загинуло 11 чоловік. Пакистанським військовим дозволено відкривати вогонь по учасниках безладу. Смерть лідера опозиції викликала сумніви щодо проведення парламентських виборів, які повинні відбутися 8 січня, і викликала побоювання, що Мушарраф може втратити контроль над ситуацією. "Убивство Беназір Бхутто ускладнює, а можливо і зриває не тільки майбутні вибори - воно може стати причиною громадянської війни в країні", - заявив глава комітету з міжнародних справ Ради Федерації Михайло Маргелов.
Убивство Бхутто ставить під загрозу встановлення в країні хоча б подоби демократії. "Держава переходить із нестабільного режиму військової диктатури до ще менш стійкого режиму громадянського правління", - зауважує глава дослідницького відділу BNP Paribas SA Ендрю Фрері.
А посилення нестабільності - це те, чого найбільше бояться інвестори. "Подальше ослаблення інститутів Пакистану, у поєднанні з рівнем, що підвищується, насильства і безладів, а також загроза відстрочки виборів 8 січня може привести до зниження /кредитних/ рейтингів /Пакистану/", - говориться у звіті Standard & Poor's. А агентство Bloomberg установило передбачуваний ризик дефолтів по боргових зобов'язаннях країни на максимальний рівень за місяць.
Рейтинг Пакистану за шкалою Moody's Investors Services перебуває на рівні "B1", що на чотири щаблі нижче від інвестиційного рівня. Прогноз рейтингу - "негативний", що означає можливість його зниження. "Поки політична стабільність не буде відновлена, фінансове становище країни, платіжний баланс можуть бути під загрозою. Негативний прогноз відображає рівень політичної невизначеності, - заявив кредитний аналітик Moody's Томас Бірн. - Для того щоб одержати гарні економічні показники, необхідна стабільність, яким би не був уряд".
За даними Morgan Stanley, витрати на підтримку котирувань пакистанських державних облігацій обсягом 2,7 млрд. дол. після вбивства збільшилися на 100 базисних пунктів. Це означає, що підтримка національного боргу в обсязі 10 млн. дол. буде обходитися країні в 0,5 млн. дол. щорічно, що є максимальним показником серед всіх держав.
Економісти говорять про те, що фондові індекси Пакистану, що продемонстрували цього року рекордний показник зростання, можуть завершити рік, що минув, у мінусі.
З початку року значення фондового індексу біржі Карачі KSE 100 збільшилося на 47%, досягши рекорду в 14814,85 пункту. А за підсумками торгів у четвер він опустився на 42,77 пункту (0,3%). "Коли інвестори відчувають підвищений ризик, вони намагаються продати все, що можуть", - відзначив керуючий активами Deltec Asset Management Грег Леско. Представник біржі заявив, що не знає, чи відновить вона роботу найближчим часом.
Ситуація в Пакистані вже відбилася і на світовій економічній ситуації. За повідомленням агентства Bloomberg, на негативній статистиці зі США і новинах про вбивство Бхутто в четвер долар упав до євро на 0,9% - максимальну величину більш ніж за місяць.
"Пакистан є стратегічно важливим союзником США, - відзначив старший валютний аналітик Deutsche Securities Кодзі Фукая. - Долар виявився під сильним тиском".
Серйозно впав і американський фондовий ринок. Індекси Dow Jones і Standard & Poor's 500 втратили по 1,42%. У п'ятницю індекс Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, що враховує ситуацію на 14 фондових ринках регіону, опустився на 0,6%. Це найбільше зниження за 2 тижні. Японський фондовий індекс Nikkei упав на 1,6%. Індикатори також знизилися в Гонконгу, Сінгапурі, Кореї.
"Сьогодні ми спостерігаємо досить сильне зниження американських акцій і падіння в Азії, де відкат експерти пов'язують із убивством Бхутто", - вважає головний керуючий активами Першого республіканського банку Анатолій Воронін.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас