Газові сховища України віддані в оренду сумнівним структурам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газові сховища України віддані в оренду сумнівним структурам

Енергетика
357
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє про здачу в оренду на 25 років за заниженою ціною українських підземних сховищ газу (ПСГ) і відсутність в них природного газу, що належить Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України".
"Наші газові сховища віддані на 25 років в оренду сумнівним кримінальним тіньовим структурам практично за ціною в десятки разів нижчою від світової", - сказала вона журналістам за підсумками зустрічі з новим главою НАК Олегом Дубиною у минулу середу.
"НАК має практично нуль у газових сховищах. Те, що туди закачано, належить сумнівним кримінальним структурам, і невідомо, що із цим вони будуть робити", - додала прем'єр.
Дубина підтвердив відсутність приналежного "Нафтогазу України" газу в сховищах. "Єдине, що на сьогоднішній день із того балансу, що я бачив, перебуває (у ПСГ) - 651 млн куб. м газу, і те це газ Держкомрезерву. Усе - більше ніякого газу від НАК "Нафтогаз" та українського походження там нема", - сказав він.
Дубина підкреслив, що ситуація ускладнюється відсутністю балансу газу на 2008 рік і договорів про його поставки. "У нас немає ні балансу газу, ні договорів з тими, хто поставляє газ, тому вони (їх) не надають і не підписують. Ми не розуміємо, який газ ми зараз піднімаємо (із ПСГ)", - відзначив глава НАК.
За його словами, фахівці компанії в цей час використовують газ із ПСГ із розрахунків, щоб не брати транзитний газ, забезпечувати потреби в ньому європейських та українських споживачів.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, що донедавна очолював прес-службу екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка, українські ПСГ як і раніше належать державі і їхнім оператором є державна компанія "Укртрансгаз", що є дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України".
"Якщо частини газосховищ здані в оренду тим компаніям, які зберігають газ, і заповнені на три чверті - а це 25-26 млрд куб. м - то ми бажаємо нашим спадкоємцям, щоб вони також ефективно їх використали", - сказав Бородін.
За його словами, із цього обсягу українського газу дійсно небагато - 1-2 млрд куб.м, однак його і не може бути багато, тому що він рівномірно добувається протягом року в обсязі до 2,5 млрд куб. м на місяць і так само рівномірно споживається населенням у таких же обсягах.
"Що стосується імпортованого газу, то в ПСГ перебуває від 6 до 8 млрд куб м газу "УкрГаз-Енерго", що розмитнений, за імпорт якого сплачені всі податки і збори і який призначений для споживання на внутрішньому ринку України", - сказав Бородін.
Він нагадав, що використання його для потреб українських споживачів прописано в статуті "УкрГаз-Енерго", створеного на початку 2006 року на паритетних засадах НАК "Нафтогаз України" і швейцарським газотрейдером, монопольним постачальником імпортного газу в Україну RosUkrEnergo.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас