Експерт: Збільшення податкового навантаження на "Нафтогаз" ставить під сумнів заяви про плани фінансового оздоровлення компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збільшення податкового навантаження на "Нафтогаз" ставить під сумнів заяви про плани фінансового оздоровлення компанії

Енергетика
241
Колишнє керівництво Міністерства палива та енергетики і Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" підготували погоджений із кредиторами план санації компанії, однак збільшення новим урядом податкового навантаження в держбюджеті-2008 ставить під сумніви можливість фінансового оздоровлення НАК.
Про це заявив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, що донедавна очолював прес-службу екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка.
"Підготовлений план санації був повністю погоджений і із кредиторами, і з аудитором, пройшов урядовий комітет і був винесений на розгляд Кабінету міністрів, однак зміна уряду не дозволила прийняти його в намічений термін", - пояснив він.
"Із сьогоднішньої риторики прем'єра Юлії Тимошенко складається враження, що вона або не ознайомлена із цим планом, або відкидає його в цілому, що означає відмову від раніше досягнутих угод із кредиторами", - додав екс-керівник прес-служби.
За його словами, прийнятий наприкінці року держбюджет-2008 передбачає істотне збільшення податкового навантаження на "Нафтогаз України" - з 26,6% до 32-33% від обороту компанії.
Бородін відзначив, що в 2008 році фінансове становище НАК може також погіршитися через небажання нового уряду підвищувати ціну на газ для теплокомуненерго за відсутності достатньої компенсації цих додаткових витрат "Нафтогаз України" з бюджету. За його оцінками, ця непокрита різниця становить близько 3 млрд грн.
"Що стосується нуля грошей на рахунках, то тільки 26 грудня "Нафтогаз України" одержав від дочірньої компанії "Газ України" за добу 150 млн грн, тому ця інформація не відповідає дійсності", - додав екс-керівник прес-служби.
Як повідомлялося, Тимошенко за підсумками зустрічі в минулу середу з новим главою НАК "Нафтогаз України" заявила, що компанію готували до штучного банкрутства в першому кварталі 2008 року. Вона підкреслила, що новий уряд, якщо буде потреба, готовий надати держгарантії по зобов'язаннях НАК і податкові пільги.
У прийнятому держбюджеті-2008 передбачене надання до 12 млрд грн держгарантій по зобов'язаннях "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас