RosUkrEnergo: Природний газ в Україну постачається в достатніх обсягах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo: Природний газ в Україну постачається в достатніх обсягах

Енергетика
128
RosUkrEnergo AG (Швейцарія) поставляє в Україну природний газ в обсягах, достатніх для газопостачання споживачів, яким реалізується імпортоване паливо, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник RosUkrEnergo Андрій Кнутов.
"RosUkrEnergo поставляє в Україну газ в обсягах, достатніх для забезпечення її газового балансу", - сказав він.
Кнутов нагадав, що RosUkrEnergo і ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на початку грудня 2007 року підписали доповнення до п'ятирічного договору купівлі-продажу природного газу, що визначає умови постачання палива в країну цього року.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко після зустрічі з новим головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною у Києві в середу заявила, що холдинг дотепер не має балансу надходження-розподілу природного газу на 2008 рік через невизначеність із поставками імпортного палива.
Дубина, у свою чергу, заявив, що обсяги імпортного природного газу, спожитого в Україні в листопаді-грудні 2006 року, не були не закриті відповідними документами. За його словами, відсутні і підписані контракти на постачання газу в 2008 році.
Джерело, ознайомлене із ситуацією, пояснило агентству, що сформована ситуація пов'язана з відсутністю в "Нафтогазу України" коштів для оплати природного газу, що купується в ЗАТ "УкрГаз-Енерго" - єдиного імпортера природного газу в Україну - для забезпечення паливом теплових підприємств і бюджетних установ.
"Нафтогаз України" не оплачує вже спожитий його контрагентами газ, тому "УкрГаз-Енерго" відмовляється підписувати документи, що підтверджують передачу цього газу НАКу", - сказав співрозмовник агентства.
Представники "УкрГаз-Енерго" у середу виявилися недоступні для коментарів.
П'ятирічний договір купівлі-продажу природного газу між RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" підписаний 2 лютого 2006 року. Сторони 5 грудня 2007 року підписали доповнення до цього договору, що передбачає підвищення ціни на природний газ із нинішніх $130 до $179,5 за 1 тис. куб. м з 1 січня 2008 року.
RosUkrEnergo в 2006 році збільшило обсяги постачання природного газу в Україну на 35,5% (на 13,13 млрд куб. м) у порівнянні з 2005 роком - до 50,13 млрд куб. м, також зобов'язалося з 2007 року щорічно поставляти в Україні не менше 55 млрд куб. м природного газу на рік.
Україна щорічно споживає порядку 75-76 млрд куб. м природного газу, при цьому його річний видобуток на території країни становить близько 20 млрд куб. м.
RosUkrEnergo, афільоване з російським "Газпромом", з 2006 року є єдиним постачальником природного газу в Україну.
"УкрГаз-Енерго" купує природний газ в RosUkrEnergo на українському кордоні та імпортує його. Частину імпортованого газу трейдер поставляє кінцевим споживачам, переважно промисловим підприємствам, а частину реалізує "Нафтогазу України" для подальшого забезпечення газом теплових підприємств і бюджетних установ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас