Тимошенко: Україна підтверджує стабільність забезпечення споживачів газом і гарантії по боргах "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Україна підтверджує стабільність забезпечення споживачів газом і гарантії по боргах "Нафтогазу України"

Енергетика
120
Україна виконає всі зобов'язання щодо стабільного постачання газу в Європу і вітчизняних споживачів, незважаючи на кризовий фінансовий стан НАК "Нафтогаз України", заявляє прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
"Ми не допустимо ніяких коливань (постачання), будемо робити все, щоб стабільність відчувалася і в Європі, і в Україні ", - сказала вона журналістам за підсумками зустрічі з новим главою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною у минулу середу.
Прем'єр додала, що при розслідуванні тіньових і сумнівних схем при роботі "Нафтогазу України" з посередниками уряд буде дуже відповідальним у відносинах з міжнародними партнерами, зокрема, з Росією, Туркменістаном, Казахстаном та Узбекистаном.
"Всі наші кроки будуть досить зваженими, ми жодного кроку не зробимо, які дестабілізують ситуацію на ринку газу. Якщо ми будемо змінювати те, що сьогодні є, на нормальні прозорі відносини і з Росією, і з Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном, то тільки так, щоб всі ці зміни були підготовлені, і щоб не було ніяких стресів.
Вона знову назвала монопольного постачальника газу в Україну швейцарського трейдера "РосУкрЕнерго" і створене за його участі СП "УкрГаз-Енерго" "великими тіньовими, корупційними посередниками, які не потрібні Україні".
"Газпром" з 1 січня 2006 року через афільовані структури повністю контролює постачання природного газу в Україну. Через свою дочірню компанію ТОВ "Газпром експорт" "Газпром" купує газ, що добувається в Туркменістані, Узбекистані і Казахстані та перепродує його RosUkrEnergo AG (Швейцарія), 50% акцій якого належить "Газпрому". RosUkrEnergo доставляє центральноазіатський газ до кордону Росії з Україною і на кордоні перепродує його ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
Ця компанія частину отриманого від RosUkrEnergo газу поставляє кінцевим українським споживачам, а частину - реалізує НАК "Нафтогаз України" для подальшого забезпечення паливом теплових підприємств і бюджетних установ.
"УкрГаз-Енерго" створена в 2006 році "Нафтогазом України" і RosUkrEnergo на паритетних засадах та є єдиним імпортером газу в Україні.
П'ятирічний договір купівлі-продажу природного газу між RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" був підписаний у лютому 2006 р. Документ, зокрема, визначав ціну газу, що постачається "УкрГаз-Енерго", на рівні $95 за 1 тис. куб. м на українському кордоні до кінця 2010 року.
RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" наприкінці жовтня 2006 року підписали доповнення до цього договору, що визначає умови постачання природного газу на 2007 рік. RosUkrEnergo зобов'язалося поставити "УкрГаз-Енерго" не менше 55 млрд куб. м газу за ціною $130 за 1 тис. куб. м.
У грудні минулого року Україна погодила з керівництвом "Газпрому" ціну, за якою RosUkrEnergo буде реалізувати природний газ "УкрГаз-Енерго" в 2008 році на втраті $179,5 за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас