Світові ціни на нафту значно підвищилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на нафту значно підвищилися

Енергетика
212
Ціни світового ринку на нафту за підсумками торгів 2 січня 2008 р. на провідних нафтових біржах значно підвищилися. Офіційні ціни нафтових ф'ючерсів найближчого місяця поставки склали:
- у Лондоні на InterContinental Exchange Futures - IPE Brent Crude - 97.84 (+3,99) дол./бар.;
- у Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange - Light, Sweet Crude Oil - 99.62 (+3,64) дол./бар.
На збільшення цін на нафту вплинуло закриття основних нафтоналивних портів Мексики. Холодний фронт приніс сильні вітри, високі хвилі і погану видимість у Мексиканську затоку, що стало причиною закриття близько 10 ключових портів, через які проходить близько 80% експорту мексиканської нафти. Мексика є дев'ятим у світі експортером нафти та одним із трьох ключових постачальників нафти в США. Відзначимо, що в 2007 р. Мексика в середньому відвантажувала 1,7 млн бар. нафти на добу з яких близько 80% поставлялися в США.
У свою чергу, міністр нафти Катару Абдулла бін Хамад аль-аттія вважає, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) нічого не може зробити із цінами на нафту, які під час торгів досягали рівня 100 дол./бар., тому що причиною цього є геополітичні питання і спекуляції, а не нестача постачання, повідомляє Reuters. "Я не думаю, що ОПЕК може що-небудь зробити. Якби це було пов'язане з поставками, то ми могли б втрутитися. Але я впевнений, що справа в геополітиці. Крім того, дуже сильні спекуляції. Це гра спекулянтів", - заявив катарський міністр в інтерв'ю агентству.
При цьому міністр відзначив, що ОПЕК не планує проводити позачергові збори у зв'язку зі збільшенням цін на нафту, і воно відбудеться як і планувалося 1 лютого 2008 р. Міністр відмовився повідомити, чи буде під час майбутніх зборів членів ОПЕК обговорюватися питання зміни обсягів видобутку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас