Земельні афери по-луганськи: від "чорного ринку" до самозахоплення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земельні афери по-луганськи: від "чорного ринку" до самозахоплення

Нерухомість
398
"Людина приглянула собі ділянку землі, за ніч вирила котлован, залила бетоном, півметра шлакоблока виклала - і все! Уже ніякий суд його відтіля не "вижене".
Земельні скандали стали для Луганська звичним явищем. Конфлікти розгораються між городянами і забудовниками (наприклад, коли луганчани протестують проти забудови через необхідність вирубки 50-річних дубів), між підприємцями (коли вони одержують дозволи на ділянку від різних скликань міськради) або між міською владою і "спритними" підприємцями (коли останні змінюють цільове призначення землі). Багато в чому подібні конфлікти обумовлені непрозорістю земельних відносин, що веде до процвітання "чорного" ринку землі. Однією з нечисленних спроб міської влади забезпечити прозорість виділення землі стало рішення про проведення аукціонів на право оренди. Восени 2007 року в Луганську вже провели два таких аукціони. Начебто б успішно: під час першого аукціону ціна земельної ділянки виросла майже в 4 рази і склала близько 106 грн. за кв. м.
Проте, опоненти міської влади вважають аукціони недостатнім заходом. На їхню думку, чорний ринок землі в Луганську існує і єдиний спосіб боротьби з ним - узаконити продаж землі.
Про це говорять і самі представники міської влади. Заступник Луганського міського голови Ельвіра Михайленко, що донедавна курирувала земельні питання, вважає, що продавати землю вигідніше, ніж здавати в оренду. За її словами, доходи від податку на землю будуть приносити прибутку не менше, ніж доходи з оренди. Що ж стосується сумнівів щодо того, що влада зможе вплинути на власника земельної ділянки, то на це в Михайленко є свої аргументи: "Сьогодні піднімається нормативна грошова оцінка землі, можливо, у наступному році вона буде у два рази вищою, тому людина, будучи комерсантом, повинна буде дуже чітко прорахувати, чи вигідно їй купувати землю під своїм будинком. І якщо вона її купить, виклавши досить велику суму, то вона цю ділянку не кине пустирем, вона її капіталізує, буде нарощувати свої потужності".
Поки, однак, справа залишається на рівні розмов. Виступаючи проти продажу землі, депутат Луганської міської ради Наталія Максимець (КПУ) припускає, що міський голова Луганська Сергій Кравченко не продає землю із простої причини: "Імовірно, він одержав вказівки зверху від тих, хто має свої види на луганську землю. Вони-то і рекомендують йому попритримати коней".
Наявність "чорного" ринку землі в Луганську - факт, що не викликає сумнівів. Про нього говорять і самі представники міської влади. Та ж Ельвіра Михайленко, міркуючи про можливу вартість оренди землі в центрі Луганська, відзначила наступне: "Вивчивши чорний ринок (я змушена це робити) і кажучи про формальну вартість землі порядку 300 грн. за кв.м., я вважаю, що реальна ціна буде вищою - не менше 500 грн. за 1 кв. м.". При цьому про реальну ціну землі в центрі Луганська можна судити і за пропозицією одного з "інвесторів": за ділянку землі в центрі міста, на якій розташовується обласна дитяча лікарня, "інвестор" пропонував побудувати нову лікарню за містом і забезпечити її новим обладнанням.
Схеми, що використовуються на "чорному" ринку землі, також не є таємницею. Все досить просто. Наприклад, ділянка виділяється в довгострокову оренду якому-небудь підприємству. Після продажу ділянки на "чорному" ринку це підприємство перереєструється на покупця. Відповідно, разом з підприємством відходить і земля.
Крім цього, актуальною є і проблема цільового використання землі. У Луганську ці порушення, на думку експертів, можна вважати "зменшеною копією" самозахоплень землі в Криму. Таких порушень стає усе більше, і причиною тому - недостатній контроль цільового використання землі з боку влади і безліч "лазівок" у законодавстві.
От як про це розповідає депутат міськради Наталія Максимець: "Людина приглянула собі ділянку землі, за ніч вирила котлован, залила бетоном і півметра шлакоблока виклала (тобто побудує капітальну споруду - "proUA".) - все! Уже ніякий суд його відтіля не "вижене", тому що це приватна власність, і місто змушене буде віддати йому землю під цю приватну власність. Тому тут треба говорити і про прогалини в законодавстві. І знаєте, іноді забавно спостерігати, у якій безвихідній ситуації залишається той же Кравченко, його заступники і ми, депутати, теж, коли підприємці, більшість із яких далеко не дурні і в яких є можливість найняти гарних юристів, говорять: "А що ви нам тепер зробите?"
Ще один приклад - парадоксальна ситуація з кафе "Суп-Хауз", у якому при вибуху побутового газу загинули 5 чоловік. Влада Луганська, що заявляла про незаконність будівництва кафе, півроку вела боротьбу за те, щоб знести руїни "приватної власності" у центрі міста. Зрештою, за інформацією місцевих ЗМІ, нова власниця злощасного "Суп-Хауза" виграла справу проти міської влади і, відповідно до судового рішення, має намір одержати з міської скарбниці 1 млн. грн. матеріального збитку.
Однак проблема не тільки в законодавстві, але і в контролі за його дотриманням. Приміром, не так давно двоє заповзятливих громадян замість триповерхового індивідуального житлового будинку вибудували в центрі Луганська дев'ятиповерховий будинок, що практично готовий до введення в експлуатацію.
Не все гладко в Луганську і з питаннями виділення землі. На недавній сесії міськради депутати-бютівці залишили зал на знак протесту проти нібито допущених порушень при голосуванні щодо земельних питань. Зокрема, представники БЮТ були проти пакетного голосування по землі (відповідно до регламенту, таке голосування може проходити тільки з питань, які не викликали розбіжностей у комісіях ради). При цьому фракція Партії регіонів (переважна більшість міськрад) пояснює пакетне голосування великим обсягом роботи і незначністю розглянутих питань.
Про те, за що саме голосують депутати, нерідко знають лише обрані (зацікавлені і ті, хто безпосередньо працює із земельними питаннями) депутати. Іноді на сесію виноситься до 160 питань по землі та архітектурі. "По більшості ділянок, як правило, навіть приблизно не знаєш, що вони із себе представляють, - тому що таку величезну кількість земельних ділянок об'їздити та оглянути практично немає можливості, - розповіла член бюджетної комісії Наталія Максимець. - Думаю, що реального уявлення про всі земельні ділянки не має ніхто. Депутати можуть знати про ту або іншу ділянку в тому випадку, якщо вони або лобіюють питання її виділення, або протестують проти цього. Основна ж маса навіть не уявляє, де ця ділянка перебуває, і що із себе представляє".
Крім цього, далеко не кожному депутатові вдасться одержати вичерпну інформацію про ділянку, що його цікавить. "Зазвичай запрошуються фахівці, які дають нам пояснення по будь-якому питанню. І от тільки земля в нас проходить, по суті, "з галочками", - говорить Наталія Максимець. - Аж до того, що приходить на комісію хтось із представників міської влади, хтось із наближених до верхівки, і говорять: от це питання - "так", от це - "ні".
При цьому, як стверджують деякі депутати міськради, не завжди має значення і вердикт, прийнятий профільною земельною комісією. За їхніми словами, перед кожною сесією проходять збори фракції Партії регіонів у міськраді, на яких просто обговорюється, з яких питань голосувати "за", а з яких - "проти".
Проблему непрозорості вирішення земельних питань у Луганську ускладнює відсутність реєстру землі. Навіть міська влада, по суті, не має точного уявлення про наявні земельні ділянки. Одні пов'язують це з небажанням влади впроваджувати прозорі механізми виділення землі, інші говорять про елементарну безгосподарність.
І все-таки, поки влада Луганська намагається боротися з непрозорістю земельних відносин, у місті продовжує процвітати "чорний" ринок землі.
P.S. Недавно в структурі міськради відбулися зміни. Тепер питання землі замість Ельвіри Михайленко курирує інший заступник мера - Віктор Пронін. Склав із себе повноваження глава комісії міськради з питань регулювання земельних відносин, екології та охорони навколишнього середовища Сергій Кузнєцов. За офіційною версією, він просто змінив місце проживання. Луганський же міський голова Сергій Кравченко прокоментував цей вчинок так: "Думаю, Сергій Кузнєцов зрозумів, що є проблеми в його роботі і роботі його комісії, і зробив правильний вибір..."
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас