В українській приватизації запахло Григоришиним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українській приватизації запахло Григоришиним

291
Головою спеціальної контрольної комісії з питань приватизації став депутат фракції КПУ Євген Мармазов.
Звістка про це викликала в редакції іронічну посмішку. І навіяв цю іронію споконвічний український дисонанс між ідеологічною обгорткою і "лобістською" начинкою.
Адже як, запитується, сприйняли б у нормальній країні прихід комуніста (або політика "украй лівої" партії) на посаду парламентської структури з питань приватизації? - Із глибоким почуттям тривоги. В обіг моментально повернулися б звороти "націоналізація", "посилення ролі держави" та інші ностальгічні терміни. А ділова еліта з ходу прийнялася б скорочувати плани щодо майбутньої приватизації підприємств...
В Україні, однак, призначення комуніста на посаду голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації панічних настроїв не викликає. Усі давно знають про те, що із КПУ можна домовитися, а за полум'яними та абстрактними промовами, як правило, криється холодний і конкретний бізнес-розрахунок. До того ж при даному конкретному призначенні мова йде не стільки про комуністів, скільки про бізнес із найближчого зарубіжжя.
Звичайно, Євген Мармазов - комуніст зі стажем. Але в політичних кулуарах більше говорять про те, що цей депутат представляє в КПУ політичні інтереси російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Один час товариш Мармазов навіть працював радником в "Енергетичному стандарті" - ключовій григоришинській компанії.
Відомо, що комуністи довго не могли вибрати кандидатуру на цю посаду. З чуток, переговори велися з "Регіонами". Однак вибір, зрештою, був зроблений на користь "рідного" олігарха.
Костянтину Григоришину посада голови спецкомісії дійсно необхідна. Цьому олігархові взагалі притаманний агресивний спосіб ведення бізнесу, а його ім'я нерідко випливає в ЗМІ із прив'язкою до рейдерства. Та і конфлікт навколо "Турбоатома", що хоче "підім'яти" під себе російський олігарх, вимагає "якнайшвидшого вирішення".
Зміцнення на парламентському фронті - це, мабуть, лише перший крок російського бізнесмена в черговому витку його експансії в Україні. Не секрет, що Костянтин Григоришин має досить довгий і серйозний конфлікт із нинішньою главою ФДМ Валентиною Семенюк. Проведення своєї людини на посаду глави парламентської спецкомісії повинне стати своєрідною противагою і підсилити позиції бізнесмена в профільних держструктурах.
До того ж, у кулуарах завзято ходять чутки про те, що Григоришин готовий прикласти чималі зусилля для того, щоб у найближчому майбутньому роздобути в крісло глави ФДМ "більш лояльну" людину.
Саме тому у своїх корпоративних конфліктах з державою він обрав тактику затягування часу. Так що обрання Мармазова може стати лише першою ластівкою. Судячи з рухів у бізнесі, у Григоришина - наполеонівські плани щодо розширення свого впливу. А виходить, політичний аспект його діяльності також буде збільшуватися.
Чи буде пан Мармазов активно лобіювати інтереси ФПГ на своїй посаді, покаже час. Одне можна сказати точно. Якщо подібні дії будуть мати місце, то в тандему російського олігарха та українського комуніста - великі перспективи. Не будемо забувати про те, що комуніст Мармазов має прекрасні взаємини з нинішнім міністром юстиції Миколою Оніщуком. Відносини ці скріплені узами сімейного бізнесу...
Що стосується зв'язків самого Костянтина Григоришина, то тут повсюди можна кричати "Гаряче!". Адже за останні роки спонсорством російського олігарха була відзначена не тільки КПУ, але і НУ-НС. І з деякими її представниками Костянтин Іванович дотепер має "шоколадні" відносини...
Андрій Січкар
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас