Світова криза піджене українську інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова криза піджене українську інфляцію

Казна та Політика
915
Актуальне становище справ в українській економіці підтверджує численні прогнози міжнародних експертів щодо широкомасштабної економічної кризи, що загрожує Україні.
Подібні тенденції були зпрогнозовані аналітиками Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в щорічній Доповіді, оприлюдненій у вересні 2007 року. Солідарність із їхньою думкою висловили й експерти Міжнародного валютного фонду, заявивши, що основною проблемою національної економіки в 2008 році стане небувале збільшення інфляції.
"В 2007 -2008 році світова економіка зазнає найбільш серйозних потрясінь за період після нафтового шоку середини 70-х - початку 80-х років ХХ століття. Хоча ще рано говорити про світову депресію, але країни, на які припадає 2/5 світового ВВП, переживають стан спаду. Масштаби кризи можуть зрівнятися з Великою Депресією 1929 року.
"Заручниками"економічних викликів виявляються Східна Європа і країни СНД (Україна, Росія, Казахстан), де інфляція і падіння реальних доходів можуть обернутися політичними кризами, пов'язаними зі збільшенням недовіри населення національним урядам" - таку картину розвитку представили аналітики Міжнародної групи із запобігання кризам (Crisis Group) у Листі, спрямованому в ЄБРР, у рамках підготовки доповіді "Про процес переходу за 2007 рік".
2 листопада 2007 року на нараді Кабінету Міністрів України Микола Азаров, що займав на той час посаду першого віце-прем'єр-міністра країни, підтвердив зпрогнозовані тенденції, заявивши, що протягом останніх декількох років інфляція в Україні коливається на рівні 10-12%.
У першому півріччі 2007 року уряду вдалося переломити цю тенденцію і знизити темпи збільшення інфляції до 7,5%, однак у другому півріччі ситуація вийшла з-під контролю, і показник зростання інфляції продовжив упевнений рух убік збільшення. При цьому індекс споживчих цін вийшов за встановлені урядом цільові орієнтири.
Для пересічного споживача "вихід за встановлені орієнтири" виявився в стрімкому подорожчанні таких стратегічно важливих продуктів харчування, як соняшникова олія (вартість зросла на 69 %), молоко (10-15 %), овочі, фрукти і цитрусові (44 %). Менш помітним для споживачів на даний момент, однак таким, що загрожує серйозними наслідками для країни надалі, виявилося збільшення цін на енергоносії і криза, що намітилася у будівельній галузі.
Як говориться в тексті Листа, "найбільш серйозного удару українська економіка зазнає навесні 2008 року, коли почнеться зниження цін на головне джерело валютних надходжень - метал. Це пов'язане з тим, що Україна залишається вкрай залежною від зміни світових цін на метал: більше 40% українського товарного експорту забезпечує продаж чорних і кольорових металів". За прогнозами аналітиків, до кінця 2008 року інфляція в Україні досягне 17%.
За прогнозами експертів, високі темпи інфляції в 2008 році стануть головною проблемою, яку потрібно буде розв'язати урядам України, Росії і Казахстану. Відмітимо, що прогнози, зроблені у вересні аналітиками Crisis Group для Казахстану, зокрема наближення іпотечної кризи і гіперінфляція, стали реальністю вже в жовтні 2007 року.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас