Мінекономіки: Рішення про прийом України до СОТ може бути прийнято 5-6 лютого 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Рішення про прийом України до СОТ може бути прийнято 5-6 лютого 2008 р.

Казна та Політика
122
Рішення про прийом України до СОТ може бути прийнято 5-6 лютого 2008 р. на Генеральній асамблеї цієї організації.
Про це повідомив сьогодні заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, виступаючи на засіданні парламентського комітету з питань податкової й митної політики.
Він уточнив, що при цьому підсумкове засідання робочої групи щодо прийому України до СОТ повинне відбутися в середині січня. "Ми готові до нього. Звіти України з підготовки до вступу до СОТ роздані всім членам робочої групи" - сказав П'ятницький.
П'ятницький також відзначив, що перегляд раніше прийнятих відповідно до вимог СОТ положень податкового і митного законодавства (ініційовані низкою народних депутатів) відсуне дату прийому України до цієї організації.
Раніше міністр економіки Богдан Данілішин заявляв, що для вступу України у Світову організацію торгівлі (СОТ) необхідно розробити ще 16 документів, які вимагають урядового забезпечення. За словами міністра, також Мінекономіки проаналізує 52 раніше підписаних Україною двосторонніх протоколу про вільну торгівлю з різними країнами.
У той же час прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Україна готова до вступу у СОТ. "Ми вважаємо, що найближчим часом Україна може стати членом СОТ", - сказала Тимошенко.
На думку експертів, Україна може вступити до СОТ в 2008 р., не раніше. Директор українського фінансового міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень, політолог Володимир Малинкович, сказав, що навряд чи СОТ погодиться поступитися Україні в питанні скасування експортних мит.
"Вирішити проблему зі скасуванням експортних мит, на чому наполягає СОТ, можна тільки через Верховну Раду, помінявши відповідне законодавство, що складно зробити в нашому парламенті, - вважає політолог. - Невідомо, як проголосує ВР за подібне рішення". На думку Малинковича, навряд чи СОТ поступиться Україні в цьому питанні, адже експортні мита вертаються з цілої низки підстав у бюджети країни, і це - великі гроші.
Варто відзначити, що засіданні Ген ради СОТ в Женеві не розглядали звіт щодо України, тому що члени робочої групи СОТ з українського питання дотепер не погодили дату для подання звіту.
Нагадаємо, 28 листопада ц.р. Європейський союз висунув останню вимогу для вступу України до СОТ. Для того, щоб стати 152-м членом СОТ, Україна повинна, на вимогу Брюсселя, переглянути питання регулювання експортного мита. У середині листопада Україна та Киргизія підписали протокол про доступ на ринки товарів і послуг, що тоді був останньою перешкодою України на шляху вступу до СОТ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас