ВР прийняла постанову прийняти до розгляду проект Закону про Держбюджет України на 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР прийняла постанову прийняти до розгляду проект Закону про Держбюджет України на 2008 р.

Казна та Політика
541
Верховна Рада України прийняла постанову про прийняття до розгляду проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 р.". За таке рішення проголосувало 410 народних депутатів.
Документом передбачається, що бюджетний комітет разом з Кабміном узагальнить всі пропозиції і внесе зміни до проекту закону про держбюджет-2008 до 12:00 28 грудня. Після цього буде проведено вечірнє засідання ВР, на якому планують прийняти законопроект у другому читанні і у цілому.
В той же час Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив журналістам у кулуарах Українського будинку після закінчення прес-конференції Президента, що в парламенті буде наполягати на прийнятті в березні нової редакції Держбюджету. Він також відзначив, що прийняти бюджет до нового року необхідно винятково для того, щоб забезпечити макроекономічну стабільність.
Коментуючи висловлення голови КСУ Андрія Стрижака щодо неприпустимості обмеження пільг громадян гарантованих законом про Держбюджет на 2008 р., Яценюк відзначив: "Ми знаходимося між двома вогнями. З одного боку існує порушення бюджетного кодексу, з іншого - є пряма конституційна норма, що бюджетний рік починається з 1 січня 2008 р. Це безпосередньо впливає на права та обов'язки громадян. З огляду на це, нам потрібно приймати рішення: або ми будемо йти в ногу із законом і забудемо про 47 млн (громадян), або спробуємо змоделювати конструкцію, ку сьогодні ми прийняли 410 голосами".
Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував парламенту прийняти до розгляду і у першому читанні проект закону про державний бюджет України на 2008 р., а 28 грудня прийняти документ у другому читанні і в цілому, повідомив заступник голови бюджетного комітету, народний депутат від "Нашої України - Народної самооборони" Валерій Борисов. Борисов відзначив, що це рішення прийняте для того, щоб країна не залишилася без бюджету. У той же час він відзначив, що за настільки стислий термін неможливо підготувати збалансований документ, тому бюджетний комітет буде рекомендувати після прийняття законопроекту створити робочу групу, до складу якої ввійдуть по 3 представника від кожної фракції. Ця група протягом січня-лютого буде допрацьовувати держбюджет-2008 і в березні запропонує ВР його нову редакцію.
У свою чергу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, представляючи у Верховній Раді проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 р.", запропонувала прийняти державний бюджет на 2008 р., що буде сформований за новмих макропоказниками, у два етапи - зараз і наприкінці лютого. "Ми пропонуємо залишити макропоказники такими, якими вони є, а потім, після нового року почати доробку бюджету", - відзначила вона, виступаючи із трибуни парламенту.
Відзначимо, що ВР планувала заслухати подання міністра фінансів Віктора Пинзеника проекту закону “Про Державний бюджет України на 2008 рік і внесення змін у деякі законодавчі акти України", і прийняти документ у першому читанні.
Необхідно підкреслити, що своє незадоволення новим проектом бюджету вже висловили представники Партії регіонів. Зокрема, лідер партії Віктор Янукович заявив, що корективи, внесені урядом Тимошенко в розроблений минулим урядом проект держбюджету-2008, "роблять його виконання апріорі неможливим", а голова комітету з аграрній політиці - народний депутат від ПР Микола Присяжнюк - заявив, що комітет не підтримав законопроект про держбюджет. Основні претензії полягають у тому, що в бюджеті передбачені грошові надходження від ринку землі, що "не передбачається найближчим часом".
Фракція Компартії поки не ухвалила рішення щодо підтримці держбюджету на 2008 р., підготовленого урядом Тимошенко. При цьому лідер партії Петро Симоненко відзначив, що члени його фракції ще не до кінця вивчили проект держбюджету.
Нагадаємо, відповідно до проекту державного бюджету нового уряду, доходи зведеного бюджету на 2008 р. складуть 274,2 млрд грн (+39% до рівня 2007 р.), видатки - 294,2 млрд грн (+34%). На соціальні виплати передбачено 45 млрд 600 млн грн. Крім того, в 2008 р. у середньому в Україні пенсії зростуть на 40%.
Дефіцит державного бюджету України на 2008 р. складе 18,4 млрд грн або 2,1% ВВП. За словами міністра фінансів Пинзеника, дисбаланс бюджету-2008 складе 105 млрд грн або 12% ВВП. Цей показник обумовлений необхідністю забезпечити виконання рішення Конституційного суду з соціальних пільг (70 млрд грн), припиненням збору податків, що втрачають дію в 2007 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас