Ховаємо цінності в банківський сейф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ховаємо цінності в банківський сейф

Кредит&Депозит
1067
Коштує це недорого - від 20 до 240 грн. за два тижні, зате користі - хоч відбавляй. Іноді перед відпусткою в комірках залишають навіть стародавні картини, а то і ноутбуки з цінною інформацією. А що робити? Адже дуже хочеться не хвилюватися за найдорожче!
Андрій, керівник досить немаленької фірми, щораз напередодні відпустки відправляється в банк. Не за грішми. І не для того, щоб поповнити свій картковий рахунок. Він ховає в орендованому сейфовому осередку свій ноутбук. Тому що в ньому зберігається і вся історія керованої ним фірми, і плани на майбутнє, і навіть те, що зовсім не варто бачити чужим очам. Його ноутбук бізнес-класу чудово поміщається усередині найскромнішої за розміром комірки. І Андрій, завдяки цьому, має можливість безтурботно відпочивати вдалині від Батьківщини і справ.
Однак відчути таке ж щастя в нинішні новорічні канікули вдасться далеко не всім охочим. Адже вже на початку грудня в більшості опитаних "Деньгами" банків вільних депозитних комірок майже не залишилося. Так що тим, хто задумується про оренду, варто поспішити - перед самими новорічними святами знайти вільний сейф для зберігання цінностей може бути вкрай важко!
Орендувати ж комірку у банку іноді просто необхідно. Наприклад, якщо цінності у квартирі залишаються на час відпустки без нагляду, житло не обладнане сигналізацією або сейфом (навіть якщо й обладнане, а до укладання договору страхування майна руки так і не дійшли.
По чому оренда?
До речі, оренда комірок - одна з найдешевших банківських послуг, так що і на серйозні витрати йти не прийдеться. У середньому вартість оренди становить від 1,5 до 17 грн. за добу.
Для оформлення ж договору з банком досить мати при собі паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного номера.
Правда, крім плати за оренду, банки також просять заставу за ключ від сейфа в розмірі від 150 до 550 грн. У випадку втрати клієнтом ключа від комірки, ця сума йде на оплату установки нового замка. Якщо ж за час оренди комірки ніякі неприємності із ключем не відбулися, гроші повертаються клієнтові по закінченні дії терміну оренди. У деяких установах, наприклад, у банку "БІГ Енергія", "Кредит-Дніпро", застава за можливу втрату ключа взагалі відсутня, однак якщо таке все-таки трапиться, клієнт повинен буде оплатити штраф.
На жаль, банкіри не пропонують спеціальних новорічних акцій зі знижками на оренду сейфів, однак протягом року клієнт може розраховувати на постійно діючі знижки залежно від терміну, на який укладається договір.
Приміром, якщо орендувати комірку на місяць, то великий банк першої десятки може надати знижку розміром 30%. І це всім клієнтам, а не тільки близьким знайомим голови правління або власникам великого депозиту. Якщо ж мова йде про довгострокове зберігання (від семи місяців і більше), знижки можуть досягати і 45-55%.
Втім, деякі банки реалізують партнерські програми, за якими вартість комірок для постійних клієнтів може бути знижена. Приміром, власникам платіжних карток класу Gold, емітованих Укрпромбанком, а також власникам карток програми "ANP - Альфа-Гарант - Укрпромбанк" надається знижка на оплату послуг у розмірі 20% на оренду одного індивідуального сейфа.
У середньому з урахуванням знижок оренда комірки на один місяць може коштувати від 30 до 340 грн.
Що зберігати?
Залежно від потреб орендаря звичайно і вибирається необхідний розмір сейфа. Великі сейфи висотою 325 мм і шириною 600 мм призначені для сімейних реліквій, картин, скульптур і творів мистецтва. Маленькі комірки (50 х 250 або 180 х 350) можуть використовуватися для зберігання документів, цінних паперів, грошей і ювелірних прикрас.
У принципі, цінності можна, звичайно, застрахувати, а не ховати в банківському сейфі. Але це, по-перше, дорого (до 10% оцінної вартості майна на рік). По-друге, клопітно, тому що майно потрібно оцінити і скласти опис. "Зберігати вдома цінності і використовувати для їхнього захисту страхування - навряд чи вигідно у випадку, якщо це, приміром, документ, що не підлягає відновленню: заповіт, дарча, або ж документ, відновлення якого пов'язане зі значними труднощами, наприклад, державний акт на землю. Крім цього, необхідно відзначити, що втрату унікальних речей, вартість яких складно визначити, або ж які просто дуже дорогі як пам'ять, навряд чи можна покрити страховим відшкодуванням", - відзначає начальник відділу управління з організації роботи в регіонах АКБ "Укрсоцбанк" Світлана Мінакова.
Майже всі великі банки пропонують орендувати комірки на термін від одного дня. Дрібні банки, щоб не створювати атмосфери "камери схову", намагаються укладати договори на більш тривалий термін. Так що мінімальні терміни оренди сейфів кожен банк встановлює виходячи із власних міркувань.
Втім, відвідувати банк і перевіряти вміст комірок можна хоч кожен робочий день, а то і по кілька разів на день. Ніяких обмежень у цьому сенсі банкіри не встановлюють. "В одному з регіональних відділень наша клієнтка кілька разів на день (як мінімум два - вранці і ввечері) відвідує свою комірку, де одягає, знімає або переодягає свої прикраси, іноді питаючи поради і в співробітників банку", - розповів "Деньгам" курйозний випадок із практики перший заступник голови правління Діамант-банку Дмитро Войтухов.
Надійно, як у банку?
Втім, оренда комірки - не панацея від всіх лих. Іноді гарний сейф, обладнаний вдома, може виявитися не менш надійними засобами захисту, ніж сховище банку.
Хоча банкіри і стверджують, що їхній клієнт завжди повністю захищений, але крадіжки з банківських комірок, проте, все-таки трапляються. Не дуже давно в Україні пройшов гучний процес у справі одного викрадача, що умудрився украсти з комірок трьох великих банків близько 13,5 млн. грн. Робив він це досить просто - знімав прихованою камерою майстер-ключ у руках співробітника банку (ним відкривається перша частина коду доступу до комірки), потім збільшував зображення і виточував підроблений ключ "на око". Так що, на жаль, усе відкривається - навіть сейфи найнадійніших банків!
До того ж банкіри не мають уявлення про те, що перебуває в комірці сейфа, і не несуть відповідальності за схоронність вмісту, а тільки за цілісність та охорону самої комірки. Звичайно, при форс-мажорних обставинах, таких, наприклад, як визнання банку банкрутом, формально все, що зберігається в сейфі, не переходить у власність кредиторів, оскільки комірка клієнтом тільки орендується. У будь-який момент, маючи ключ, можна забрати свої речі із сейфа.
За Законом "Про банки і банківську діяльність" вміст банківських комірок навіть не є банківською таємницею, тобто особливого порядку охорони і захисту інформації про те, що зберігає клієнт у сейфі, банки дотримуватись не зобов'язані. З одного боку - начебто б повна конфіденційність, але з іншого боку - майже повна безвідповідальність. Банк може навіть не знати, що комірка клієнта вже обкрадена!
Застрахувати ж вміст комірки неможливо - страхові компанії поки не пропонують такий вид страхування. Основна тонкість криється в тому, що для оформлення поліса банк повинен виконати вимоги страхової компанії з розкриття інформації про систему охорони приміщення і співробітників, що для банку звичайно неприйнятно.
Є, щоправда, один варіант вирішення проблеми - укладання з банком договору відповідального зберігання цінностей у банківському сейфі. Різниця між орендою комірки і цим самим зберіганням полягає в тому, що в другому випадку клієнт складає повний опис майна, що буде перебувати в банківському сейфі.
При наявності такого опису з'являються шанси відсудити у банку гроші у випадку крадіжки вмісту сейфа. Відповідно до Цивільного кодексу (ст. 951), хоронитель цінностей відповідає за їхню втрату в розмірі повної вартості довіреного йому майна. А от при звичайних орендах, якщо клієнтам не вдасться довести, що крадіжка відбулася з вини не забезпечення безпеки самим банком, судитися прийдеться із самими крадіями. Якщо їх, звичайно, удасться знайти міліції, а їхнього майна вистачить для задоволення цивільних позовів обкрадених банківських клієнтів.
Можна покластися?
Умови оренди депозитних комірок у великих українських банків
Отже
Оренда комірки - найдешевший спосіб забезпечити безпеку цінностей на короткий термін. Витрати на оренду навіть найбільших сейфів не перевищують 250 грн. за два тижні.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас