Російські банки просять відстрочити боротьбу з відмиванням коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки просять відстрочити боротьбу з відмиванням коштів

Кримінал
132
Асоціація російських банків звернулася до прем'єр-міністра РФ Віктора Зубкова із проханням посприяти відстрочці вступу в силу поправок до закону "Про протидію легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом", прийнятих ще 28 листопада, оскільки їхнє виконання може привести до серйозних проблем при проведенні платіжних операцій після різдвяних канікул.
Як повідомила в четвер 27 грудня газета "Коммерсантъ" з посиланням на виконавчого віце-президента Асоціації російських банків, або АРБ, Андрія Ємєліна, у зверненні до Зубкова, зробленому в середу, Асоціація попросила його "перенести термін вступу в силу поправок до закону про протидію відмиванню коштів з 15 січня на 1 серпня 2008 року". Причому, раніше аналогічний лист був спрямований голові Банку Росії Сергію Ігнатьєву.
Причиною таких звернень стало нерозуміння банками нових правил, за якими вони зобов'язані "супроводжувати безготівкові розрахунки і перекази коштів без відкриття рахунку на всіх етапах їх проведення" даними про платника, включаючи назву організації або ім'я фізичної особи, ІНН, адресу місця проживання або перебування, або дату і місце народження. А якщо ці відомості відсутні, банки зобов'язані відмовляти клієнтам у здійсненні операцій на суму понад 600 тис. руб. Однак, за словами банкірів, Банк Росії ще не затвердив нові формати платіжних доручень, а в старого поля для внесення зазначених даних відсутні. Крім того, банкам необхідно розробити і впровадити нове програмне забезпечення, на що може знадобитися кілька місяців. Та і розмиті формулювання нової норми закону вимагають докладних пояснень російського центробанку, які той поки не підготував.
У результаті, у січні можуть виникнути серйозні проблеми із проведенням платіжних операцій. Адже порушення норм закону про протидію відмиванню - це найпоширеніша причина відкликання банківських ліцензій і застосування санкцій до учасників ринку. І ЦБ РФ має право відкликати ліцензію вже за два таких порушення. Відповідно до опитування, проведеного АРБ, піти на поступки клієнтам і чекати роз'яснень ЦБ готові лише 8% банків, тоді як 75% банків готові відмовити клієнтам у виконанні платіжних документів, що не містять потрібну інформацію.
Проте, на думку першого заступника голови банківського комітету Держдуми Павла Медведєва, наведену "Комерсантом", влада навряд чи погодиться задовольнити прохання АРБ. Він обґрунтовує своє припущення тим, що досить швидке прийняття поправок потрібне було, швидше за все, у зв'язку із прийдешньою перевіркою російського фінансового сектора Міжнародною групою боротьби з фінансовими зловживаннями, або FATF. Адже якщо FATF буде незадоволена рівнем боротьби з відмиванням грошей у Росії, її статус "чистої" держави може бути переглянутий.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас