"Газпром" проти допуску іноземців до російських родовищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" проти допуску іноземців до російських родовищ

Енергетика
97
Російський газовий монополіст "Газпром" виступає проти останньої пропозиції міністерства природних ресурсів РФ допустити іноземні компанії до освоєння російських родовищ, повідомило "РІА Новости".
У середу на зустрічі із представником президента РФ у Північному федеральному окрузі заступник голови правління "Газпрому" Олександр Ананенков заявив: "Ми не хочемо, щоб наші надра, що належать державі, розроблялися з іноземною участю". Ананенков також висловив невдоволення проектами, що працюють на умовах угод про розподіл продукції, поскаржившись, що їхні закордонні компанії, що розробляють, не поставляють газ російським споживачам, оскільки можуть із більшою для себе вигодою поставляти цей газ за кордон.
У понеділок міністр природних ресурсів Юрій Трутнєв заявив, що компанії із закордонним капіталом одержать доступ до російських стратегічних родовищ. "Якщо раніше іноземні компанії не допускалися до участі в аукціонах на одержання прав на розробку стратегічних ділянок, то зараз у них з'явився шанс на розробку родовищ за рішенням урядової комісії", - цитує міністра "Інтерфакс". Причому для придбання родовища, що входить у розподілений фонд надр, "якщо купується 5%, то компанія зобов'язана повідомити вповноважені органи (ФАС, урядову комісію), якщо купується 10% і більше, одержати дозвіл у цих органах", - сказав Трутнєв.
Відповідні поправки в закон "Про надра" планується направити в Держдуму в січні наступного року. Стратегічними Мінприроди пропонує визнати ті родовища, де обсяг запасів перевищує 70 млн. тонн нафти, 50 млрд. кубометрів газу, 50 тонн корінного золота, а також 500 тис. тонн міді, а також всі родовища на континентальному шельфі. Наприкінці листопада прем'єр-міністр Віктор Зубков, не чекаючи прийняття поправок, затвердив список стратегічних родовищ газу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас