Експерт: Соціальні виплати розміром десятки млрд грн не можуть бути забезпечені бюджетними надходженнями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Соціальні виплати розміром десятки млрд грн не можуть бути забезпечені бюджетними надходженнями

Казна та Політика
152
З огляду на динаміку розвитку економіки України, величезні соціальні виплати розміром десятки мільярдів гривень не можуть бути забезпечені бюджетними надходженнями.
Таку думку висловив РБК-Україна провідний експерт економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов, коментуючи заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо дефіциту попереднього проекту держбюджету-2008, що становив 90 млрд грн.
"Це реальний прогноз, - сказав експерт. - Потрібно розвивати малий і середній бізнес, інноваційний компонент економічного розвитку, щоб економіка могла впоратися з такими великими соціальними виплатами. Дозволити собі такі виплати можуть країни зі стабільною економікою. Ми ж маємо інфляцію і невеликі темпи зростання економіки. Можна виплатити гроші. Але ніхто на це не піде, тому що треба розраховувати на ті можливості, які бюджет може профінансувати".
Кузнєцов додав, що навіть за умови, що люди одержать ці виплати, передбачені соціальними програмами, гроші будуть знецінюватися з кожним днем через те, що економіка працює неефективно. Виплати тільки збільшать цю неефективність.
Збільшити такими темпами соціальні виплати, забезпечити їх грішми - нереально, підкреслив експерт. Тим більше, що ця проблема поєднана ще з іншою проблемою, пов'язаною з розбалансуванням бюджету - виплатами вкладникам Ощадбанку.
Проблема соціальних виплат виникла, коли були припинені виплати за певними пільгами, наприклад, дітям війни. Тепер їх треба враховувати в бюджеті -2008, продовжив К.Кузнєцов. Це приклад незбалансованості бюджету, коли нормативні положення говорять про одне - виплачувати, а бюджет не містить необхідних коштів.
"Можна прийняти бюджет-2008, розуміючи проблематику, яку можна виправити навесні, коли буде зрозуміла динаміка розвитку економіки, після першого кварталу, - підкреслив експерт. - Раніше січня-лютого ми цю ситуацію в країні не побачимо. Потрібно чекати до середини квітня, щоб до травня вносити якісь зміни. Отоді ми зможемо говорити, наскільки серйозні і зважені були пропозиції сьогоднішньої влади з вирішення проблеми розбалансованості бюджету, пов'язаної з великими соціальними виплатами".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас