Коаліція не одержала більшості в економічних комітетах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліція не одержала більшості в економічних комітетах

Казна та Політика
104
Верховна рада поділила парламентські комітети між п'ятьма фракціями. Три фінансово-економічних комітети із чотирьох минулого віддані опозиційним політичним силам - Партії регіонів, Компартії та блок Литвина. Депутати більшості прогнозують блокування їх бюджетних і податкових законодавчих ініціатив, а тому підтримку реформам уряду будуть шукати в сесійному залі.
Вчора, після тритижневої відстрочки формування керівництва та складу 27 парламентських комітетів, вони були розподілені лише за півгодини - проект відповідної постанови схвалив 401 депутат із всіх фракцій. Фінансовий блок парламенту, на відміну від ВР V скликання, складається із чотирьох комітетів. Створено комітет з питань податкової та митної політики, який очолив народний депутат Сергій Терьохін (БЮТ). Керівником комітету з питань бюджету став депутат від блоку Литвина Микола Деркач, економічної політики - Олександр Ткаченко (КПУ), фінансів і банківської діяльності - Микола Азаров (ПР). З розрахункыв, у всіх цих комітетах БЮТ і блок "Наша Україн-Народна самооборона" (НУНС) виявилися в меншостях, більшість - у Партії регіонів (ПР), КПУ та блоку Литвина. Наприклад, у бюджетному комітеті при рівному розподілі голосів фракцій коаліції та опозиції вирішальною будуть два голоси депутатів фракції блоку Литвина.
Найбільший розрив у голосах у фінансово-банківському комітеті - 7 депутатів від коаліції проти 14 від опозиції. З парламентаріїв, що раніше входили до складу комітету, залишилися Василь Горбаль (ПР) і новий перший заступник глави комітету Станіслав Аржевітін (НУНС). "У мене з Азаровим гарні стосунки, тому що я ніколи не втручався у політичні дискусії і мій конструктив був пов'язаний винятково із захистом банківської системи", - сказав Аржевітін.
Після поділу фінансово-банківського комітету багато депутатів перейшли в податково-митний комітет, наприклад від ПР - Віталій Хомутинник, Олександр Васильєв і Дмитро Святаш, від БЮТ - Валерій Шаманов і Тарієл Васадзе, який претендував на посаду міністра транспорту та зв'язку. "Безглузда ідея поділити комітет задовольнила чиїсь амбіції", - обурився Хомутинник. Розподілом посад у комітеті з питань податкової та митної політики залишився незадоволений і заступник глави комітету Микола Катеринчук (НУНС), який зізнався, що "відчуває дискримінацію необхідності проведення податкових реформ" з боку фракції. Депутат у минулому скликанні парламенту розробило проект Податкового кодексу. "Керівництво блоку не сприйняло доводи, що комітет повинен очолити Катеринчук", - сказав він.
Перший заступник глави бюджетного комітету Євген Кирильчук (БЮТ) у зв'язку із чисельною перевагою опозиції в комітетах очікує блокування їх роботи та ініціатив Кабміну. У цьому випадку депутати БЮТ і НУНС будуть вносити законопроекти на розгляд до сесійної зали навіть без схвалення профільних комітетів. "Незалежно від рішення будь-якого комітету думка Ради буде визначальною щодо голосування", - заявив Катеринчук. За словами Кирильчука, більшість вже зараз намагається заручатися підтримкою блоку Литвина в бюджетному комітеті в обмін на голосування за їх "розумні, порядні і толкові ідеї".
У фракції Партії регіонів говорять, що, незважаючи на чисельну перевагу в комітетах, вони не мають наміру блокувати ініціативи коаліції. Заступник глави бюджетного комітету Олександр Пеклушенко відзначив, що буде схвалене все, що спрямовано "на підвищення стандартів життя і удосконалювання економіки". У це вірить Сергій Терьохін з БЮТ: "Я в захваті від знань людей щодо податкового права, які перебувають в опозиції, і дуже хочу, щоб у комітеті була гармонія".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас