Рік гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік гривні

Валюта
2860
У 2008 році гривня стане основною валютою для заощадження капіталу...
Прогноз-2008
1. Курс гривні може підвищитися до 4,98-5,00 грн/дол.
2. Ставки за депозитами у гривні можуть зрости до 15%, за кредитами - дещо знизитися
3. Ставки за кредитами у доларах збільшаться до 12,5-13%, за депозитами - залишаться на рівні 11-12%
2007 рік став справжнім випробуванням для Нацбанку. В Україні в першому півріччі виник надлишок валюти, НБУ довелося у величезних обсягах викуповувати долари з ринку для підтримки стабільності курсу гривні. Банк виходив на міжбанківський ринок і викуповував надлишкову пропозицію валюти за курсом 5,0 грн/дол. До осені Нацбанк купував щомісяця в середньому по $700 млн на міжбанку, влітку обсяг інтервенцій центрального банку взагалі сягнув $1,5 млрд на місяць. У підсумку золотовалютні резерви Нацбанку за дев’ять місяців 2007-го зросли на 42,1%: з $22,3 млрд до $31,7 млрд. НБУ накачав економіку гривнею: грошова маса в обігу збільшилася майже на 36%.
Почасти НБУ своїми діями спровокував інфляцію: у січні-липні 2007-го - 5,6% (аналогічний показник у 2006 році не перевищував 4%).
Причина надлишку валюти на українському ринку в перші шість місяців 2007-го - зростання обсягів кредитування вітчизняних банків і компаній за кордоном. За даними НБУ, 1 жовтня 2007 року заборгованість за зовнішніми позиками українських банків збільшилася до $25,4 млрд. За дев’ять місяців року, що минає, банки позичили на зовнішніх ринках $11,3 млрд, або в 2,5 разу більше, ніж за такий само період у 2006-му. Українські компанії не відставали від банків: загальна заборгованість вітчизняних підприємств перед західними банками та інвестфондами становила $57 млрд.
Спричинило доларизацію української економіки зростання імпорту та дефіциту торговельного балансу: за підсумками дев’яти місяців 2007 року вартість імпорту перевищила обсяги експорту на $4,9 млрд. Припливу валюти в країну сприяло Міністерство фінансів, яке активно торгувало облігаціями внутрішньої державної позики: з початку року продано облігацій майже на 4 млрд грн. Левову частку паперів викупили іноземні інвестори, що заплатили за них інвалютою. "Інша причина надлишку валюти на українському ринку - парламентські вибори. Під час передвиборчої кампанії вітчизняні бізнес-групи, пов’язані з політичними партіями, заводили в країну великий капітал", - пояснює Олександр Омельченко, в. о. начальника департаменту управління ризиками VAB Банк.
Український фінансовий ринок дещо остудив кризу на західних ринках капіталу, що вибухнула влітку 2007-го. Обсяги закордонних запозичень українськими банками стали зменшуватися. Ще в травні-червні вітчизняні банки залучали синдиковані кредити за ставкою LIBOR+1-3%. За кілька місяців вартість кредитів зашкалила за LIBOR+5%. При цьому ставка LIBOR зросла до 5,85%. Нашій економіці бракувало вже доларів. За словами дилерів комерційних банків, восени відсоткові ставки за короткостроковими кредитами на міжбанківському ринку зросли на 2-3% і сягнули 9-11% річних.
Зберігайте ваші грошики
Надлишок грошей в економіці в першому півріччі призвів до зниження ставок за гривневими і доларовими вкладами. При цьому населення дедалі більше інвестувало в гривню: з початку 2007 року американський долар стрімко дешевшав як на світовому валютному ринку, так і в українських обмінниках. Темпи приросту гривневих депозитів фізосіб обігнали приріст внесків в інвалюті: +47,7% у гривні проти +23,5% у доларах і євро (дані за підсумками дев’яти місяців 2007-го).
З кредитами - інша ситуація. До червня-липня доларові позики стабільно дешевшали, ресурси банків дозволяли. Темпи приросту банківських кредитів, наданих населенню в гривні (+58% у січні-жовтні 2007-го), значно поступалися кредитуванню в інвалюті (+84%).
Восени, коли подорожчали зовнішні позики, політика українських банків стосовно ставок за депозитами і кредитів змінилася. Кредити в доларах для населення і юросіб дорожчали, гривневі позики, навпаки, подешевшали: банкам бракувало валюти для кредитування населення та компаній, зате гривня була доступна за рахунок інтервенцій Нацбанку. Наприклад, у сегменті автокредитування ставки в гривнях і доларах до вересня практично зрівнялися. "Банки підняли ставки у валюті, знижуючи вартість гривневих кредитів. У вересні вартість автокредитів у доларах коливалася на рівні 11, 5-12%, у гривні - 12, 5-13%", - каже Сергій Галич, начальник управління продукт-менеджменту департаменту роздрібного бізнесу Кредитпромбанку.
При цьому до вересня-жовтня подорожчали гривневі депозити до 13,5-14% річних. "Підвищуючи ставки за гривневими депозитами, банки намагалися перестрахуватися від ризику неліквідності, поки західний ринок капіталу закритий", - пояснює Олександр Омельченко.
Операція "Г"
У процесі боротьби з доларизацією-2007 в НБУ та парламенті заговорили про термінову ревальвацію національної валюти. Мета - стримати інфляцію та нівелювати зростання дефіциту торговельного балансу ($4,9 млрд за підсумками дев’яти місяців 2007 року). Багато економістів підтримали намір НБУ: вважається, що гривня сильно недооцінена відносно світових валют. "Якщо курс долара затримається на рівні 1,40-1,50 дол./євро, курс гривні 4,8 грн/дол. можна вважати справедливим", - вважає Олександр Омельченко.
Однак плани зміцнити національну валюту залишилися нереалізованими. І, судячи з останніх висловлювань перших осіб НБУ (голови Ради Нацбанку Петра Порошенка та заступника голови НБУ Олександра Савченка), центральний банк країни не збирається змінювати політику курсоутворення і в 2008 році: гривня, як і раніше, прив’язана до долара і тримається у коридорі 4,95-5,25 грн/дол. Однак у більшості українських банків пророкують зниження офіційного курсу гривні в наступному році на 5-7 копійок - до 4,98-5,00 грн/дол.: відповідно до програми монетарної політики на 2008 рік у перспективі двох-трьох років Нацбанк запланував відпустити курс гривні у вільне плавання та зайнятися таргетуванням інфляції, попередньо зміцнивши недооцінену гривню.
Чому Нацбанк не ревальвує гривню відразу на 20-30 копійок, не відпустить нацвалюту й не запровадить політику таргетування інфляції вже в 2008-му? На думку експертів валютного ринку, різка зміна монетарної політики неможлива. "За світовими мірками обсяг валютного ринку в Україні невеликий, при цьому до країни виявляють інтерес безліч іноземних інвесторів і спекулянтів. Введення системи гнучкого обмінного курсу в 2008-2009 роках може призвести до коливань вартості гривні в занадто широкому коридорі - 3-7 грн/дол.", - попереджає Фелікс Інденбаум, начальник казначейства АКБ "Укрсоцбанк". На думку фахівця, надмірний приплив капіталу в Україну (як, наприклад, навесні-влітку 2007-го) може спричинити коливання курсу на 30-40%, що негативно відіб’ється на українській економіці.
За прогнозами банкірів, у 2008 році Нацбанк насамперед займеться приборканням інфляційних процесів. У цьому випадку невелике зниження курсу гривні (на 5-7 копійок) більш ніж реальне.
Подальша боротьба Нацбанку з доларизацією, швидше за все, призведе до зближення відсоткових ставок за кредитами у гривні та доларах. У листопаді 2007-го НБУ ввів обов’язкове резервування позик, залучених за кордоном. Крім того, керівництво центрального банку країни влітку заговорило про можливе обмеження кредитування в інвалюті українськими банками. "Всі ці заходи можуть спричинити подорожчання долара на міжбанківському ринку та в обмінниках", - вважають аналітики. До того ж, за прогнозами західних експертів, криза на світовому ринку капіталу триватиме до кінця 2008 року, а тому залучити за кордоном дешеві ресурси у великих обсягах українським банкам і компаніям не вдасться.
В умовах дефіциту валюти Нацбанк, ймовірно, займеться рефінансуванням банків під невисокі відсотки. У результаті подешевшають кредити в гривні на 1, 5-2%, підрахували банкіри. "У наступному році частка кредитів у нацвалюті в загальному портфелі банків сягне 40-45% (наприкінці 2007-го не більш ніж 30%)", - припускає Олександр Слободяник, директор департаменту стратегії та розвитку Надра Банку. Втім, період низьких ставок за кредитами у гривні ще не настав, запевняють банкіри. "Ставки за позиками у доларах і гривні для фізосіб не зрівняються в найближчі кілька років через високу інфляцію (14,2% у січні-листопаді 2007 року. – ред.)", - упевнений Олександр Слободяник.
До того ж, за прогнозами експертів, до кінця 2008-го - початку 2009 року західні ринки капіталу відкриються для компаній і банків із країн, що розвиваються, а тому в середині 2009 року обсяги валютного кредитування в Україні сильно зростуть. "У цьому випадку різниця в ставках за кредитами у гривні та доларами відновиться на звичних 3-5%", - пророкує Олександр Омельченко.
А ось ставки за гривневими депозитами наступного року, швидше за все, підвищаться на 2-3%: дефіцит коштів призведе до зростання відсоткових ставок, особливо в невеликих банках, не спроможних залучати дорогі кредити за кордоном.
Світлана Слісарук, Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас