У голові Олега Дубини визрів узбецький план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У голові Олега Дубини визрів узбецький план

Енергетика
516
Як стало відомо, першою пропозицією нового глави "Нафтогазу" Олега Дубини стало проведення переговорів з Узбекистаном про прямі поставки газу. Втім, учасники ринку сумніваються, що найближчим часом цю ініціативу вдасться реалізувати без різкого збільшення цін на газ, а главі "Нафтогазу" пророкують важкий рік - Кабінет міністрів має намір збільшити податковий тягар для компанії і зберегти ціни на газ українського видобутку на колишньому рівні.
У понеділок ввечері Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо призначення головою правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини - одного із ключових менеджерів "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД) Віталія Гайдука і Сергія Тарути. Дубина більше десяти років пропрацював на Дніпропетровськом меткомбінаті ім. Дзержинського та Алчевському металургійному комбінаті, що належить корпорації (див. довідку).
"У свій час саме Віталій Гайдук запропонував тодішньому прем'єр-міністрові Анатолію Кінаху призначити Олега Дубину віце-прем'єром", - відзначив народний депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів), що займав тоді посаду глави Фонду держмайна. На президентських виборах в 2004 році Віталій Гайдук був єдиним донецьким підприємцем, що підтримував кандидатуру Віктора Ющенка. Однак, за словами директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, із квітня цього року Гайдук перейшов на бік нинішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. У понеділок з ініціативи Юлії Тимошенко на посаду глави Держмитслужби був призначений діловий партнер Віталія Гайдука Валерій Хорошковський.
Раніше Хорошковський прийшов у Раду національної безпеки та оборони, очолювану Віталієм Гайдуком, і одночасно з ним пішов з відомства. Одержати коментар у Гайдука вчора не вдалося.
На посаду глави "Нафтогазу", за словами старшого експерта Центру енергетичних досліджень В'ячеслава Бутка, претендували також радник президента Ілля Рибчич та Олексій Болкісєв, що очолював підприємство в травні-серпні 2005 року (був призначений з ініціативи члена НУНС Івана Плачкова). Раніше представники БЮТ заявляли, що мають намір знайти претендента на посаду глави монополії без допомоги своїх партнерів по коаліції.
У перший же робочий день Дубина зіштовхнувся із проблемами: міністр економіки Богдан Данилишин заявив, що ціни на газ для населення уряд змінювати не має наміру. Нагадаємо, податковий тягар "Нафтогазу" в 2008 році повинен вирости з 26,6% до 30% від його фінансового обороту. Єдиним виходом в "Нафтогазі" вважали збільшення доходів за рахунок збільшення цін на український газ для населення.
Схоже, новий глава "Нафтогазу" вирішив знайти інші можливості зростання доходів компанії. Як розповіло високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, Дубина має намір збільшити продажі "Нафтогазу", відновивши контроль над поставками газу з Узбекистану, що зараз імпортує швейцарська RosUkrEnergo. "Планується, що до кінця року спільна делегація міністерства і "Нафтогазу" відвідає Ташкент і проведе переговори про прямі поставки 7 млрд кубометрів газу. У такий спосіб буде створена конкуренція паливу, що поставляє RosUkrEnergo", - пояснив співрозмовник. За даними НАК "Нафтогаз України", в 2003-2004 роках компанія Eastern Distribution Holding (акціонер Алчевського меткомбінату, що входить в ІСД) продала на внутрішньому ринку 4,6 млрд кубометрів узбецького природного газу.
Зараз RosUkrEnergo поставляє в Україну 55 млрд кубометрів газу з Туркменії, Узбекистану і Казахстану. Газ для RosUkrEnergo у цих країнах купує ВАТ "Газпром". У грудні монополія змогла законтрактувати весь газ, що добувається Туркменією і Казахстаном, але з Узбекистаном угода дотепер не підписана: в "Газпромі" хочуть зберегти ціну на нинішньому рівні - $100 за тисячу кубометрів, а "Узбекнафтогаз" наполягає на $180 за тисячу кубометрів. Учора в "Газпромі" і RosUkrEnergo плани Дубини коментувати відмовилися.
Укладання договору з Узбекистаном можливе лише за умови, що Україна запропонує ціну вищу, ніж RosUkrEnergo, вважає директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов. "Але в цьому випадку з урахуванням транспортування і податків на внутрішньому ринку узбецький газ буде коштувати не менше $220 за тисячу кубометрів проти $179,5 за тисячу кубометрів, які пропонує RUE", - відзначає генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.
Особова справа
Хто такий Олег Дубина. Олег Дубина народився в 1959 році в селі Єлизаветівка Дніпропетровської області. Одержав інженерну освіту в сфері гірничо-металургійної промисловості в Дніпродзержинському індустріальному інституті і Дніпродзержинському державному технічному університеті.
З 1976 року працював на Дніпровському металургійному комбінаті (ДМК) ім. Дзержинського. Покинув компанію, будучи першим заступником гендиректора. В 1998 році став головою правління Алчевського металургійного комбінату. З 1999 року по 2001 рік працював гендиректором "Криворіжсталі". В 2001 році зайняв посаду віце-прем'єра. В 2004-2005 роках був президентом НАК "Енергетична компанія України". З лютого 2005 - гендиректор ДМК ім. Дзержинського.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас