"Запоріжсталь" знайшла собі вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Запоріжсталь" знайшла собі вугілля

Фондовий ринок
296
Високі потреби "Запоріжсталі" у коксівному вугіллі співвласник підприємства Едуард Шифрін вирішив задовольнити в Росії.
Учора меткомбінат "Запоріжсталь" оголосив про купівлю активів з видобутку і збагачення коксівного вугілля у Росії. Компанія придбала збагачувальну фабрику та одержала ліцензію на розробку родовища. Це дозволить їй задовольнити свої потреби у вугіллі на 35%. На думку експертів, дефіцит коксівного вугілля, що росте, змусить інших українських сталевиробників діяти за прикладом "Запоріжсталі".
ВАТ "Запоріжсталь" спеціалізується на виробництві гарячекатаного і холоднокатаного листа з вуглецевої, низьколегованої, легованої і нержавіючої сталі. В 2006 році чистий прибуток компанії склав 0,76 млрд грн, чистий дохід - 8,05 млрд грн. За даними підприємства, 33,68% акцій володіє Global Steel Investments Ltd (Великобританія), 14,93% - Airol Beyeiligungen AG (Швейцарія), 32,48% - "Міжрегіональний фондовий союз". Їх основними бенефіціарами вважаються Едуард Шифрін, Алекс Шнайдер, Віталій Сацький та Ігор Дворецький.
Про те, що "Запоріжсталь" придбала в Росії активи з видобутку і збагачення коксівного вугілля, розповів заступник гендиректора компанії з корпоративних прав Анатолій Саламатов. Високопоставлене джерело на підприємстві уточнило, що мова йде про збагачувальну фабрику "Виробниче об'єднання "Шолоховське", а також ліцензії на розробку ділянки Бистрянського родовища в Ростовській області. Виробничі потужності фабрики - 2,8 млн т концентрату на рік. Цього року буде вироблено 1 млн т. Балансові ресурси родовища - більше 46 млн т.
За словами співрозмовника, меткомбінат одержав ВО "Шолоховське" в управління в 2004 році, встигнувши за цей час інвестувати в нього $5-7 млн. "Перший концентрат пішов на комбінат у серпні 2005 року, але в нас не було власної сировинної бази, через що доводилося возити вугілля з Кузбасу. Тому на початку поточного року була придбана ліцензія на розробку родовища, розташованого на відстані 20 км від фабрики", - розповів він. На думку старшого аналітика ІФГ "Сократ" Дмитра Хорошуна, мова може йти про ліцензії, що у середині 2006 року за $0,5 млн придбала "Ростовська вугільна компанія", близька до акціонерів "Запоріжсталі".
Представник "Запоріжсталі" також повідомив, що на родовищі буде побудована шахта "Бистрянська 1, 2" з видобутку коксівного вугілля щорічною потужністю 750 тис. т. "Перше вугілля плануємо одержати в IV кварталі 2010-го-1 кварталі 2011 року. Інвестиції складуть близько $200 млн", - відзначив співрозмовник. За його словами, потужності "Бистрянської 1, 2" дозволять завантажити ВО "Шолоховське" на 50%. Фабрика, у свою чергу, на 50% задовольняє потреби в коксівному вугіллі "Запоріжкоксу", підконтрольного "Запоріжсталі", або на 35% - потреби самого меткомбінату. Інше вугілля "Запоріжсталь" буде закуповувати на внутрішньому ринку або імпортувати з Росії або Польщі.
Аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук вважає своєчасним придбання нових активів. "В Україні дефіцит вугілля. Ціна на нього за рік виросла на 60-80%, а цей актив закриє частину потреб "Запоріжсталі" у вугіллі", - говорить він. З ним погоджується Дмитро Хорошун: "Збільшується забезпеченість сировиною, а переробити наявний вугільний концентрат в умовах істотного надлишку коксохімічних потужностей в Україні не буде проблемою".
Генеральний директор виробничо-господарського об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах вважає, що через те, що Україна здатна забезпечити метпідприємства коксівним вугіллям лише на 55-57%, інші сталевиробники можуть діяти за прикладом "Запоріжсталі". За його словами, сьогодні метпідприємства групи "Метінвест", "Донецьксталь", "Арселорміттал-Кривий Ріг", ММК ім. Ілліча і Дніпропетровський метзавод ім. Петровського забезпечують себе в повній або частковій мірі власними вугіллями. При цьому меткомбінатам "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД) Сергія Тарути і Віталія Гайдука доводиться імпортувати вугілля з Північної Америки або закуповувати його на внутрішньому ринку. Віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко заявив, що група зараз вивчає питання придбання власних родовищ або шахт з видобутку коксівних вугіль. "Але поки пропозиції, що надійшли, нас не задовольняють", - відзначив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас