У Раді встановлено межовий термін для формування комітетів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді встановлено межовий термін для формування комітетів

Казна та Політика
84
Вчора Верховна рада повинна була затвердити персональний склад парламентських комітетів. Незважаючи на запевнення спікера Арсенія Яценюка, що всі рішення вже погоджені, приступити до голосування так і не вдалося. Постанова про розподіл комітетів підписали тільки чотири фракції - члени Партії регіонів попросили ще один день на роздуми. Їх остаточного рішення в Раді будуть чекати до 10.00 сьогоднішнього дня.
У випадку його відсутності комітети будуть розподілені без участі ПР.
Першим питанням порядку денного вчорашнього засідання Верховної ради значилося приведення до присяги 14 народних депутатів фракцій БЮТ і "Наша Україн-Народна самооборона" (НУНС), які одержали мандати замість депутатів, що перейшли на роботу до уряду. "Дозвольте подякувати Центральній виборчій комісії за її неупередженість, незалежність і за ті законні рішення, які були прийняті сьогодні", - сказав, відкриваючи засідання, спікер Арсеній Яценюк. Крім того, присягу міністра прийняв глава Міносвіти Іван Вакарчук, а міністр юстиції Микола Онищук - присягу члена Вищої ради юстиції.
Завершивши із процедурними питаннями, Яценюк урочисто оголосив: "Тепер наша команда працює в повному складі". Після цього депутати мали затвердити склад парламентських комітетів - саме це питання було головним на порядку денному. Перед початком пленарного засідання представники коаліції висловлювали впевненість, що питання про комітети буде розглянутий.
Однак у Партії регіонів були настроєні не так оптимістично. "Тільки зараз 14 нових депутатів прийняли присягу, тому баланс із складу комітетів нам поки невідомий", - заявив із трибуни народний депутат Микола Азаров (ПР). При цьому він закликав депутатів організувати роботу парламенту таким чином, щоб відразу ж після перерви "або, у найгіршому разі, завтра" можна було визначитися з кількісним і якісним складом комітетів. Після цього в роботі Ради була оголошена 30-хвилинна перерва.
За цей час вдалося з'ясувати, які останні рішення щодо розподілу комітетів прийняті керівниками фракцій. Так, НУНС удалося одержати комітет з питань національної безпеки та оборони. Як відомо, раніше цей комітет відносився до квоти БЮТ - очікувалося, що його очолить перший заступник глави фракції Андрій Кожемякін. Однак у результаті переговорів посвду глави цього комітету було віддано колишньому міністру оборони Анатолію Гриценко. "Рішення було погоджено буквально напередодні ввечері - це йому (екс-міністрові оборони) як компенсація", - зізналися відразу деякі депутати БЮТ.
Крім того, стали відомі найбільш імовірні кандидатури від НУНС на посаду голів інших комітетів: комітет з питань державного будівництва очолить Олександр Омельченко, з питань європейської інтеграції - Борис Тарасюк, з питань паливно-енергетичного комплексу - Микола Мартиненко.
Один з найбільш суперечних - комітет з питань правосуддя - дістався Партії регіонів. Як відомо, раніше однією з умов, висунутих коаліцією, було непризначення на посаду глави цього комітету Сергія Ківалова. Однак, за інформацією, у результаті досягнутих домовленостей його все-таки очолить Ківалов.
Після перерви, замість того, щоб приступитися до голосування з питань комітетів, Яценюк повідомив, що постанова про їх розподіл не підписана однієї із фракцій. "Партія регіонів це питання не погодила. Вони просять ще раз провести засідання фракції, щоб остаточно розподілити персональний склад комітетів", - повідомив спікер. За його словами, Азаров пообіцяв, що о 9.00 Партією регіонів буде поданий остаточний проект постанови про розподіл комітетів. "Але якщо завтра (26 грудня) о десятій ранку цього рішення не буде, на розгляд Верховної ради буде внесений проект постанови з підписами чотирьох фракцій", - попередив спікер, закриваючи засідання.
Чому ж ви так довго не можете визначитися зі складом комітетів? - запитав народного депутата Василя Грицака (Партія регіонів).
Дивіться: наш керівник (комітету), але без багнетів (членів ПР), - це мінус для цього комітету. Якщо керівник комітету не наш, але цей комітет важливий, теж потрібно правильно підібрати тих, хто буде представляти фракцію, - пояснив він причини труднощів з узгодженням персонального складу комітетів. - До того ж потенційні кандидати на посаду голів комітетів вибирають собі тих людей, кого вони хочуть бачити, а це часом розходиться із загальною стратегією формування комітетів. Ну, і плюс внутрішні "тертя".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас