Експерт: Інвестування в інноваційні проекти в Україні недостатньо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інвестування в інноваційні проекти в Україні недостатньо

Казна та Політика
180
Інвестування в інноваційні проекти в Україні є недостатнім для інноваційного ривка в економіці, таку думку висловив РБК-Україна аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко.
Експерт відзначив, що цього року Державне агентство з інвестицій та інновацій профінансувало за програмою здешевлення кредитів 19 проектів на загальну суму 144,5 млн грн, у той же час заявивши, що це лише один з можливих способів сприяння інноваціям і, як показує практика, далеко не завжди результативний. "В цілому, на жаль, держава поки не ефективна в стимулюванні інновацій, і проривів у цій сфері не спостерігається", - відзначив він. При цьому експерт підкреслив, що будь-яка держдопомога, щоб бути ефективною, вимагає чітких механізмів її надання і контролю, які в Україні на сьогодні як треба не вироблені.
При цьому Чередниченко вважає державне інвестування як таке необхідним для суспільства, оскільки в деякі сектори економіки крім держави ніхто інвестувати не буде, але в той же час сам механізм держінвестицій повинен бути прозорим і контрольованим.
"Можна витратити дуже великі обсяги коштів, але витратити їх у нікуди, і багато державних видатків, на жаль, такими і є. Можна зробити серйозну інновацію, не заявляючи про неї на увесь світ і не вимагаючи держпідтримки або яких-небудь пільг, а можна "освоїти" державні кошти на розробку інноваційної ковбаси або інноваційного туалетного паперу і вимагати фінансування нових подібних проектів. Взагалі, на жаль, в Україні багато такої негативної практики. Ми пам'ятаємо низку такого роду випадків у діяльності тих же СЕЗ і ТПР, та й у технопарках не завжди реалізуються дійсно інноваційні програми", - підкреслив експерт.
Останнім часом в Україні спостерігається динамічне зростання інвестицій, але більшість із них направляється в ті сфери, де вкладник може отримати швидкий прибуток. Багато в чому довготермінові та інноваційні проекти не привабливі для інвестора через високі ризики, що виникають через складності в регуляторній сфері, неефективності судової системи, а також низького ступеня дотримання в Україні прав інтелектуальної власності. Тому для більшого припливу інвестицій в інноваційну сферу держава повинне, насамперед, поліпшити стан ділового середовища, - вважає Чередниченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас