Судові виконавці наведуть приватний порядок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судові виконавці наведуть приватний порядок

Кримінал
206
Вчора міністр юстиції Микола Онищук заявив про намір створити приватну службу судових виконавців. Вона буде існувати паралельно з державною, і в сферу її компетенції ввійдуть винятково господарські суперечки. Тим часом у приватних охоронних фірмах розповіли, що вже давно займаються цим видом діяльності нелегально. Експерти вважають, що нововведення означає для України новий виток рейдерських захоплень.
У вівторок міністр юстиції Микола Онищук заявив, що його відомство готує законопроект про внесення змін до закону України "Про державну судову службу виконання". Паралельно з роботою департаменту державної виконавчої служби Мін'юсту в 2008 році планується створити приватну службу судових виконавців. "Ми хочемо створити умови, у яких людина, одержавши рішення суду, зможе самостійно вирішити, куди йому звернутися для стягнення - у державну або приватну структуру", - пояснив Онищук.
Він відзначив, що приватна виконавча служба зможе працювати тільки справах, що стосується господарських суперечок, а виконання вироків з кримінальних справ залишиться в компетенції державної служби. При підготовці законопроекту, за словами Миколи Онищука, міністерство орієнтувалося на досвід Угорщини, де така система успішно працює. Законопроект буде внесений на розгляд Верховної ради "у перші місяці 2008 року". Прес-секретар Мін'юсту Лія Ільченко повідомила, що цього року виконання департаментом судових рішень склало 60%.
В охоронних і юридичних фірмах запевнили, що готові включити в сферу своєї діяльності виконання судових рішень. Директор приватної охоронної компанії, який побажав залишитися неназваним, повідомив, що займається цим вже три роки. "Державний виконавець не буде особливо вишукуватися в пошуку фінансових документів тих підприємств, які комусь щось винні, він обмежиться судом і податковою, - сказав співрозмовник. - Потім, він буде приходити до боржника раз на місяць, а мої хлопці готові це робити хоч щодня, залежно від оплати. Розраховуються з нами відсотком від ціни питання, платіж проходить за графою "охоронні послуги". Мені буде достатньо внести зміни у свій стату, коли Рада схвалить цей законопроект".
"Приватизація судових виконавців призведе до нового витка рейдерських захоплень", - вважає виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько. "При наших фактично приватних судах і суддях на кожне судове рішення знайдеться інше судове рішення, і частині судових виконавців - майже приватним арміям - прийдеться вести війни один з одним, повториться вакханалія 90-х", - заявив він. При цьому Семидідько відзначив, що законопроект, який готується у Мін'юсті, у першу чергу вдарить по малому і середньому бізнесі, що не має таких систем безпеки, як у великих фінансово-промислових груп, які прагнуть його поглинути.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас