Експерти: Українське житло більше не дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українське житло більше не дорожчає

Нерухомість
1758
На українському ринку нерухомості припинилося стрімке зростання цін. Про таку тенденцію зараз говорять практично всі учасники ринку.
Нагадаємо, що в 2007 році збільшення цін на житло у великих містах України не перевищило 25%, тоді як в 2006-му подорожчання склало 40-60%.
Приміром, за перше півріччя поточного року в Одесі спостерігалося істотне зниження вартості квартир на вторинному ринку. А до кінця літа їхня ціна на вторинному ринку знизилася на 13%, а на деякі види житла - до 20-27%.
Слід зазначити, що рекордсменами з падіння вартості виявилися віддалені райони міста. Як відзначали фахівці ринку нерухомості міста, після бурхливого зростання в 2006 році ринок почав "завмирати".
Прогнози на наступний рік фахівці не поспішають давати. Ні бурхливого зростання, ні падіння не прогнозують.
Повідомляється, що на ринку нерухомості Донецька, за даними місцевих агентств, зростання цін за рік склало більше 20%.
Нагадаємо, що в серпні продавці спробували підвищити вартість квартир на 5-7%, однак за останні кілька місяців динаміка збільшення цін не перевищувала 1% на місяць.
Донецькі фахівці стверджують, що в 2008 році ринок остаточно стабілізується, згладяться "передсезонні" стрибки, і річне збільшення цін не перевищить 12-15%.
У Дніпропетровську із січня по вересень 2007 року ціна на вторинному ринку житла виросла на 5%, а по деяких сегментах навіть трохи знизилася. У той же час за останні 3-4 місяці зростання цін було більш активним.
У Харкові річне збільшення вартості житла склало близько 25%. Повідомляється, що при цьому купівельна активність ринку в місті знизилася наполовину.
А от у Севастополі відслідковується тенденція непевності як продавців, так і покупців.
Фахівці зі Львова відзначають, що за рік житло подорожчало на 20-30%. У той же час вони говорять, що одним з факторів, що вплинули на збільшення вартості житла є проведення в майбутньому Євро-2012. Найвище зростання показали старі будинки в центрі міста.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас