Ющенко: Україна стане членом СОТ найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна стане членом СОТ найближчим часом

Казна та Політика
148
Президент України Віктор Ющенко впевнений, що найближчим часом Україна стане членом Світової організації торгівлі (СОТ).
"Упевнений, що в найближчі дні-тижні Україна вступить до СОТ", - заявив Ющенко під час представлення апарату Міністерства юстиції України нового керівника Миколи Оніщука в понеділок у Києві.
Ющенко також висловив упевненість, що в наступному році Україна і ЄС завершать підготовку поглибленої угоди. "Вінцем цього буде асоційоване членство України в Європейському Союзі. Ми все зробимо для того, щоб ця сюжетна лінія увінчала цей процес", - підкреслив він.
Крім того, президент відзначив, що "уже в першому або другому кварталі Україна невідкладно почне переговори з ЄС щодо створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС".
Раніше перший заступник глави секретаріату президента, представник глави держави в Кабміні Олександр Шлапак повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що Генеральна рада СОТ може розглянути заявку України на вступ у цю організацію на черговому засіданні в січні 2008 року. За його словами, у цей час триває пошук компромісу з Євросоюзом в питанні експортних мит.
"Європейська сторона вивчає черговий компромісний варіант, сформований українською стороною. Відповіді чекаємо протягом завтрашнього дня", - підкреслив Шлапак. За його словами, перші відгуки на цю пропозицію Києва були позитивними.
На початку грудня Шлапак повідомив, що Україні поки не вдалося досягти компромісу з Євросоюзом, що висунув Києву умови скасування експортних мит у рамках його вступу до СОТ, що загрожує черговим затягуванням строку вступу. "Україні було запропоновано в однобічному порядку відмовитися від всіх експортних мит", - сказав Шлапак, відзначивши, що Київ запропонував Брюсселю відмовитися від експортних мит у двосторонньому порядку в рамках зони вільної торгівлі, що буде створена між Україною і Євросоюзом, однак така позиція поки була відкинута.
За його словами, пропоновані ЄС у якості компромісних нові формулювання фактично містять ту ж жорстку вимогу відмови від експортних мит, з якою Україна не може погодитися.
Шлапак нагадав, що спроба ЄС в 2003 році на конференції СОТ в Досі прийняти відмову від експортних мит у рамках всієї організації провалилася, і тепер Україна стала першою країною, якій ЄС висунули цю умову в рамках вступу до СОТ.
Він підкреслив, що в сформованій ситуації Україні прийдеться або підвищити рівень переговорів з Євросоюзом, або звернутися в робочу групу зі вступу країни до СОТ для розгляду конфлікту з ЄС.
Україна розраховувала 19 грудня одержати остаточну пропозицію щодо вступу до СОТ після схвалення звіту робочої групи, що дозволило б їй завершити процес приєднання до цієї організації, що триває понад 10 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас