Ощадбанк виконає чужий борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк виконає чужий борг

Казна та Політика
1357
Кабінет міністрів запланував у державному бюджеті на 2008 рік на компенсацію внесків Ощадбанку СРСР 20 млрд грн. Для цього Ощадбанк вже з 8 січня почне формувати реєстр вкладників. Експерти відзначають, що цю суму можна залучити від продажу таких великих активів, як "Укртелеком", або реприватизації "Дніпроенерго", але це лише підсилить інфляцію в країні.
Керівник служби економіки та фінансових ринків секретаріату президента (СП) Роман Жуковський вчора розповів, що в проекті держбюджету на 2008 рік, поданому Кабміном до СП, передбачено 20 млрд грн на компенсацію знецінених внесків Ощадбанку СРСР. "Фінансування цієї статті буде частково здійснюватися за рахунок перевищення запланованих надходжень від приватизації - близько 12 млрд грн, частково - за рахунок компенсації боргів із оплати послуг ЖКХ", - сказав він.
У проекті бюджету, підготовленому Віктором Януковичем, план приватизації на наступний рік становив 6,5 млрд грн, а борг у сфері ЖКХ станом на початок грудня, за даними Держкомстату, - понад 7,1 млрд грн. Борг Ощадбанку СРСР в 1997 році був визначений у розмірі 123 млрд грн і знаходиться на 53 млн компенсаційних рахунків.
Вчора ж голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулею оголосив про початок створення реєстру вкладників Ощадбанку СРСР. "Ми запрошуємо вкладників колишнього Ощадбанку СРСР, починаючи з першого робочого дня нового року - 8 січня - звертатися до установи Ощадбанку за місцем перебування компенсаційних рахунків для проведення звірення залишків з цих рахунків, - повідомив банкір. - У мене завдання оголосити інвентаризацію, щоб громадяни особисто або їх спадкоємці прийшли і провели акт звірення відповідно до вимог НБУ".
Раніше керівництво Ощадбанку заявляло, що інвентаризація може призвести до зупинки діяльності банку. "Ощадбанк три роки буде виплачувати ці компенсації, абсолютно не маючи можливості займатися іншими операціями, - говорив Анатолій Ґулею. - Коли почалася перша виплата по 50 грн, біля кас Ощадбанку були величезні черги, і доти, поки вкладники не одержали свої гроші, у відділення нікого не пускали. За цей період Ощадбанк недоодержав 80 млн грн операційного доходу".
Щоб не допустити зниження прибутковості банку, його правління попросило 310 млн грн для створення нових робочих місць і реєстру вкладників Ощадбанку СРСР. "Ми залучимо за трудовою згодою на половину робочого дня колишніх співробітників і пенсіонерів, які розбираються в питаннях інвентаризації, щоб вони допомогли управляти процесом адміністрування черги в операційних залах банку", - розповів Ґулею.
Експерти говорять, що виконати обіцянки уряду цілком реально, якщо продати "Укртелеком", Одеський припортовий завод (ОПЗ) і "Сумихімпром", які директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко оцінює більш ніж у 26 млрд грн. "Укртелеком" може дати 20 млрд грн. Якщо виставити його контрольний пакет акцій на біржі, буде ще дорожче, але тут питання у політичній волі", - додав він. Аналітик ІК Concorde Capital Володимир Нестеренко оцінив ОПЗ в $300-350 млн, "Сумихімпром" - в $140-160 млн. Його колега Олександр Климчук не виключає реприватизації "Дніпроенерго" і "Луганськтепловозу" - їх повторний продаж може дати 12 млрд грн.
Втім, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський впевнений у неефективності такого кроку. "Ця сума не піде на розвиток і тільки підвищить інфляційний потенціал економіки. Виходить, що нинішній бюджет платить борги Радянського Союзу, - сказав він. - Політично це дуже привабливо, але проблема не має раціонального економічного рішення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас