Віктор Ющенко зіграв другим номером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко зіграв другим номером

Казна та Політика
807
Учора президент Віктор Ющенко своїм указом призначив заступника глави парламентської фракції Партії регіонів Раїсу Богатирьову секретарем Ради національної безпеки та оборони.
Це призначення стало несподіваним як для пропрезидентських сил, так і для опозиції. Опитані експерти впевнені, що цим призначенням президент намагається розколоти Партію регіонів. Уже ввечері лідер партії Віктор Янукович заявив, що пані Богатирьова не давала своєї згоди ставати секретарем РНБО.
Указ президента про призначення заступника глави парламентської фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової (другий номер у списках ПР на виборах 2006 і 2007 років) секретарем РНБО з'явився вчора на президентському сайті в другій половині дня. Нагадаємо, посада секретаря Радбезу стала вакантною місяць назад, після того як Іван Плющ перейшов на постійну роботу у Верховну раду, куди був обраний за списками блоку "Наша Україна-Народна самооборона".
Представники коаліції демократичних сил запевняли, що ім'я нового секретаря РНБО довідалися з повідомлень ЗМІ. При цьому новина, як правило, викликала в більшості з них шокову реакцію. "Якби сьогодні було 1 квітня, я б сприйняв це як жарт", - зізнався народний депутат Володимир Полохало (БЮТ). "Як мінімум ми здивовані. Ніколи в цивілізованому світі опозиції - політичному супротивникові - не віддавали такий ключовий пост, як посада секретаря РНБО. Хотілося б із цього приводу почути офіційні коментарі з Банкової", - сказав представник фракції НУНС, народний депутат Тарас Стецьків.
Можливо, відсутність коментарів із президентського боку спровокувала політичних союзників Віктора Ющенка до ще більш радикальних заяв. "Він (Віктор Ющенко) прийняв неправильне рішення всупереч позиції політичних сил, які його підтримують", - заявив заступник глави фракції НУНС Борис Тарасюк, пообіцявши ініціювати обговорення указу сьогодні на засіданні фракції.
Джерела у фракції Партії регіонів стверджують, що із пропозицією висунути свого кандидата на посаду секретаря РНБО із секретаріату президента звернулися до них відразу після призначення уряду Юлії Тимошенко. "Першим на посаду секретаря РНБО розглядався Борис Колесников, - сказало джерело. - А що стосується Раїси Богатирьової, то її кандидатура з'явилася тільки сьогодні".
Зважаючи на все, питання із призначенням Раїси Богатирьової вирішилося в проміжку між 12.00 і 14.00. Приблизно о 12.30 пані Богатирьова залишила кінотеатр "Зоряний", де проходила прес-конференція Віктора Януковича, на якій він, зокрема, говорив про плани опозиційної діяльності Партії регіонів. Раїса Богатирьова залишила захід, кинувши на ходу одному з депутатів, що їй "дуже терміново треба піти".
Незважаючи на указ президента, що міг би свідчити про лояльність пані Богатирьовій, у пропрезидентській фракції не впевнені, що її призначення якось відіб'ється на діяльності парламентської фракції ПР. "Погодившись на таку комбінацію, "регіонали" втратили і моральне, і публічне право на протистояння. Зрозуміло, що основна частина депутатів Партії регіонів все-таки буде в опозиції, але нападати вони вже не зможуть", - заявила народний депутат Ксенія Ляпіна (НУНС).
"Зміниться поведінка тільки тієї частини фракції Партії регіонів, що домовилася із президентом про призначення пані Богатирьової", - сказав заступник глави фракції блоку Литвина Олег Зарубінський.
Опитані народні депутати також зійшлися на думці, що, призначивши Раїсу Богатирьову секретарем РНБО, президент у черговий раз задіяв стосовно уряду Юлії Тимошенко політику стримування і противаг. Наслідки такої політики відомі - в 2005 протистояння тодішнього секретаря РНБО Петра Порошенка з Юлією Тимошенко привело до відставки уряду і початку затяжної політичної кризи.
Учорашнє призначення Раїси Богатирьової викликало бурю емоцій у рядах Партії регіонів. "Сьогодні поговорити з керівництвом партії вам навряд чи вдасться - у них нарада у вузькому колі", - сказав співробітник секретаріату ПР. Втім, результати цієї зустрічі не змусили себе довго чекати. Близько 20 години Віктор Янукович спробував відіграти ситуацію назад. "Наша позиція, наші цілі і наша стратегія не дають нам права приймати будь-яку участь у керівництві державними інститутами і погоджуватися на будь-які посади, - поширила від його імені заяву прес-служба ПР. - Я переконаний, що в такому відношенні до факту появи указу президента про призначення Раїси Богатирьової секретарем РНБО (без її на те згоди), мене підтримають члени політради".
Після того, як на сайті Партії регіонів була оприлюднена ця заява, у редакцію почали дзвонити народні депутати ПР із проханням видалити з матеріалу коментарі, у яких вони позитивно оцінювали рішення президента. Не ознайомився з позицією лідера ПР, мабуть, тільки уповноважений представник фракції ПР Михайло Чечетов. "РНБО це не уряд, що сформовано на партійній основі, а державний інститут, - заявив він пізно ввечері кореспондентові.- Тому в даній ситуації президент керувався тим же, чим і Партія регіонів - Раїса Богатирьова на чолі РНБО здатна зіграти об'єднавчу роль, взяти за основу державні інтереси".
Особиста справа
Хто така Раїса Богатирьова
Народилася в місті Бакал Челябінської області Російської Федерації. Має дві вищі освіти: медичну і юридичну. Доктор медичних наук, професор. Заслужений лікар України. Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки. В 1990-1994 роках - член КПРС, член оргкомітету зі створення Соціалістичної партії України. Народний депутат I скликання, обрана в Краматорському виборчому окрузі №127.
В 1994-2000 роках - заступник, перший заступник, міністр охорони здоров'я. В 2000 році - науковий консультант президента Леоніда Кучми.
З 2000 року постійно обирається у Верховну раду. 6 липня 2000 року, будучи членом Християнсько-демократичної партії, пройшла в Раду III скликання, перемігши у виборчому окрузі №41 (Донецька область).
Із грудня 2001 року - член фракції "Регіони України". З липня 2006 року - член політвиконкому Партії регіонів. В 2002-2006 роках - народний депутат IV скликання, глава фракції "Регіони України", член комітету з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства.
В 2006 році - народний депутат V скликання, глава фракції Партії регіонів у парламенті, член бюджетного комітету і постійної делегації Верховної ради в Парламентській асамблеї Ради Європи.
Улітку 2006 року - координатор антикризової коаліції, у яку ввійшли Партія регіонів, СПУ і КПУ. У вересні 2007 року обрана народним депутатом VI скликання, заступник глави фракції Партії регіонів.
Хто і коли був секретарем Радбезу
Раду національної безпеки та оборони створено постановою Верховної ради від 11 жовтня 1991 року. 23 січня 1992 року відповідальним секретарем РНБО був призначений Мирослав Вітовський. 1 липня 1992 року була введена посада секретаря РНБО, до 19 квітня 1993 року її обіймав Володимир Селіванов. З 1 грудня 1993 року до 5 серпня 1994 року секретарем РНБО був Валерій Картавцев. З 30 серпня 1994 року до 10 листопада 1999 року секретар Радбезу - Володимир Горбулін.
З 10 листопада 1999 року до 25 червня 2003 року - Євген Марчук.
З 2 вересня 2003 року до 20 січня 2005 року - Володимир Радченко. З 8 лютого до 8 вересня 2005 року - Петро Порошенко. З 27 вересня 2005 року до 16 травня 2006 року - Анатолій Кінах. З 24 травня до 10 жовтня 2006 року обов'язки секретаря Радбезу виконував Володимир Горбулін.
З 10 жовтня 2006 року до 12 травня 2007 року - Віталій Гайдук.
З 12 травня до 26 листопада 2007 року - Іван Плющ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас